Select Page

Posušanka Iva Tolić dobila dva milijuna i 150 tisuća eura za istraživanja diobe stanica

Posušanka Iva Tolić dobila dva milijuna i 150 tisuća eura za istraživanja diobe stanica

Znanstvena savjetnica Zavoda za molekularnu biologiju na Institutu “Ruđer Bošković” (IRB) Iva Tolić jubilarna je pettisućita dobitnica bespovratnih sredstava koje dodjeljuje Europsko istraživačko vijeće (ERC), što je u utorak svečano obilježeno u Bruxellesu.

Tolić je dobila grant u iznosu od dva milijuna i 150 tisuća eura za svoj projekt istraživanja diobe stanica.

ECR je institucija EU-a koja podupire fundamentalna istraživanja znanstvenika grantovima u iznosu do 2,5 milijuna eura i do sada je odobreno okruglo pet tisuća grantova, a posljednji je dobila hrvatska znanstvenica Iva Tolić.

ERC je osnovan 2007. i u ovom financijskom razdoblju do 2020. raspolaže proračunom od 13,1 milijarda eura. Među dobitnicima grantova čak je pet dobitnika Nobelove nagrade.

U povodu dodjele jubilarnog granta, Odbor za industriju i istraživanje Europskog parlamenta održao je raspravu na kojoj je govorila dobitnica Tolić i predsjednik ECR Jean-Pierre Bourguignon.

Bruxelles, 16.6.2015 - Znanstvena savjetnica Zavoda za molekularnu biologiju na Institutu "Ruðer Boškoviæ" (IRB) Iva Toliæ jubilarna je pettisuæita dobitnica bespovratnih sredstava koje dodjeljuje Europsko istraživaèko vijeæe (ERC), što je u utorak sveèano obilježeno u Bruxellesu. Na slici znanstvenik Nicola Pugno, predsjednik ECR-a Jean-Pierre Bourguignon, Iva Toliæ i zastupnik u Europskom parlamentu Jerzy Buzek. foto HINA/ Slavko VUKADIN/ ua

Bruxelles, 16.6.2015 – Znanstvena savjetnica Zavoda za molekularnu biologiju na Institutu “Ruðer Boškoviæ” (IRB) Iva Toliæ jubilarna je pettisuæita dobitnica bespovratnih sredstava koje dodjeljuje Europsko istraživaèko vijeæe (ERC), što je u utorak sveèano obilježeno u Bruxellesu. Na slici znanstvenik Nicola Pugno, predsjednik ECR-a Jean-Pierre Bourguignon, Iva Toliæ i zastupnik u Europskom parlamentu Jerzy Buzek.
foto HINA/ Slavko VUKADIN/ ua

Čestitke hrvatskih europarlamentaraca

Na sastanku su bili i hrvatski zastupnici Europskog parlamenta koji su čestitali dobitnici. Nakon toga u bruxelleskoj knjižnici Solvay organizirana je svečanost na kojoj je dobitnici simbolično uručen ček.

“Izabrana sam kao pettisućiti dobitnik granta Europskog istraživačkog vijeća, koje podupire najprestižnije projekte za fundamentalnu znanost u Europi. Jako sam sretna ne samo što sam dobila taj grant, koji će mi omogućiti da se bavim istraživanjima u Zagrebu na Institu “Ruđer Bošković”, što je velika čast, već i zato što sam izabrana kao jubilarni, pettisućiti dobitnik, što je jako lijepo i sada to u Bruxellesu slavimo”, izjavila je Tolić.

Dodala je da će dobivena sredstva utrošiti na svoj projekt o staničnoj diobi, za koji će zaposliti tri doktorska studenta, dva poslijedoktoranta i jednog laboratorijskog menadžera. “Također ćemo kupiti najmoderniji mikroskop, koji nam je potreban za naše istraživanje i pokriti sve ostale troškove koji su potrebni za istraživanje”, kaže Tolić.

ERC je nagradio njezin projekt “Nova klasa mikrotubula u diobenom vretenu koji proizvode silu na kinetohore”.

index.hr/foto HINA

OGLASI

Uljepšaj Božić drugima!

Frama Posušje i ove godine organizira humanitarnu akciju „Uljepšaj Božić drugima“ za potrebite u...

Loading