Select Page

Posušje ima najmlađe stanovništvo u BiH, najveći vrh Hercegovine, prirodne ljepote Blidinja …

Posušje ima najmlađe stanovništvo u BiH, najveći vrh Hercegovine, prirodne ljepote Blidinja …

Jedno od najljepših područja Hercegovine ali i šire je svakako posuški kraj.

Za vašu informaciju, općina Posušje je teritorijem najveća u ŽZH a njoj pripadaju najvećim dijelom prirodne ljepote Parka prirode Blidinje, najveći vrh ‘Hrvata’ Pločno na Čvrsnici i još niz drugih prirodnih ljepota poput kanjona Brine itd. Da nije sve tako lijepo i bajno kriva je teška financijska situacija koja opterećuje započeti zamah razvoja ove hercegovačke općine. Tim povodom posjetili smo Posušje te pokušali za čitatelje ABCportala saznati kakva je trenutno slika općine, što je poduzeto u zadnjih nekoliko godina, te koji su financijski problemi i na koji način ih se misli rješavati. Boljeg sugovornika od načelnika Branka Bage nismo mogli niti imati jer on je po svojoj funkciji osoba koja je upoznata sa svim dobrim i lošim stranama ‘posuške priče’.

-Nakupljeni dugovi preostali od bivših vlasti doveli su Posušje u jedan nezavidan i težak položaj. Ne želim reći da su zaduženi novci trošeni bez nadzora ali danas je doista teško servisirati sve te kredite koji su nam stopirali mnoge projekte i razvoj općine. Iznosi kreditnih obveza su 12 milijuna maraka a kratkoročne obveze još 3 milijuna KM. Uporno tražimo reprogramiranje i odgodu duga kako bi počeli kvalitetnije rješavati financijske probleme. Ovako su nam blokirani pristupi i grant sredstvima jer većina apliciranih projekata traže i određenu financijsku potporu općine što je u ovom trenutku skoro nemoguće- otkrio je novinaru ABCportala načelnik Bago.

Međutim i pored navedenih teškoća Posušje gura naprijed zahvaljujući između ostalog i reorganizaciji općinske uprave koja je donekle provedena pa su mlađe snage poduzele neke korake u osmišljavanju i prioriteta ali i strategije razvoja općine koja je u potpunosti izrađena za razdoblje (2014 – 2023). U tijeku je izgradnja nove osnovne škole koja je neophodna i na prvom je mjestu prioriteta. Jedinica za upravu lokalnim razvojem koju je oformljena pri općini brine za mnoge stvari oko dvije industrijske zone u izgradnji (Osrdak i Vlake) a koje bi mogle privući nove investicije u Posušje. GP Osoje je dobio veću kategorizacijsku vrijednost pa je općina krenula u poslove pregovora oko kupovine zemljišta kako bi se izgradila potrebna infrastruktura potrebna za novu kategorizaciju. Načelnik je izrazio uvjerenje da će se s izgradnjom objekta krenuti početkom 2017. godine. Spomenuta je i dobra suradnja sa braniteljskom zadrugom gdje su zajedno pokrenuli projekt destilerije smilja i sušionice voća.

U kulturnom sadržaju Posušje je dobilo dvije značajne manifestacije a to su ‘Posuško lito’ i ‘Festival klapa Posušje’ a ovu godinu će ih posjetiti pokroviteljica festivala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

-Iako je Posušje napustio značajan broj osoba koje su otišle pronaći posao u Njemačkoj, priča oko smilja je ponudila perspektivu mnogima koji su odlučili ostati. Danas je u Posušju zaposleno 3400 osoba kroz 308 tvrtki i 226 obrta trenutno postojećih u ovoj općini. U prosjeku na 1000 stanovnika 30 je gospodarskih subjekata što je veće od prosjeka u BiH ali i manje u odnosu na EU. Posušje je najmlađa općina po sastavu stanovništva u BiH i natalitetno je perspektivna što svakako nije zanemariv podatak- završio je Bago.

Posušje ima i svoje infrastrukturne i turističke potencijale o kojima ćemo nešto više reći u našoj sljedećoj priči.

ABCportal.info

OGLASI

Loading