Select Page

POSUŠJE: Milijun kuna za novu školu

POSUŠJE: Milijun kuna za novu školu

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske u petak je u prostorijama Franjevačkog samostana u Tolisi upriličio svečanost potpisivanja ugovora o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu, a na svečanosti je sudjelovao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković.

Naime, Vlada Republike Hrvatske je na 173. sjednici održanoj 1. kolovoza 2019. godine donijela Odluku o raspodjeli ovih financijskih sredstava za 89 programa i projekata.

Za programe i projekte iz područja obrazovanja i znanosti odobreno je 6.290.000,00 kuna za ukupno 17 projekata, priopćeno je iz Općine Posušje.

Jedan od nositelja iz ove grupe odobrenih projekata je Općina Posušje kojoj je odobren projekt pod nazivom ”Građevinsko – zanatski radovi u novoj Osnovnoj školi fra Petar Bakula – završna faza” u ukupnom iznosu od 1.100.000 kuna.

”U vremenu kada se brojne škole zatvaraju, bez obzira koliko je lokalnoj jedinici teško pribaviti sredstva za sve potrebe, blagoslovljeni smo gradnjom nove škole i ulaganjem u najveće bogatstvo – našu djecu. Stoga smo osobito ponosni i zahvalni što su Vlada Republike Hrvatske i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH prepoznali vrijednost i kvalitetu ovoga projekta te pozitivno ocijenili našu pripremljenu projektnu dokumentaciju”, navode iz Općine.

Ovaj značajan iznos rezultat je, tvrde, nastojanja općinske administracije za pronalaskom dodatnih sredstava kojima ćemo omogućiti unaprjeđenje kvalitete života naših žitelja, a svaki odobreni projekt samo je daljnji poticaj da rade još više.

Nadalje, navode da se ne mire se s činjenicom što je Općina fiskalno ograničena jer su prihodi relativno mali, a potrebe za rashodima i ulaganjima velike, već tu situaciju uspješno nadomještaju neumornom pripremom kvalitetnih projekta prema svim razinama vlasti i institucijama, kako u BiH, tako i u RH te EU.

Iz Općine navode kako trećina proračuna Općine upravo dolazi iz projekata.

”Svjesni smo da nemamo luksuz za usporavanje i odmor u ovim aktivnostima jer nemamo alternative za veću prihodovnu stranu proračuna. Slijedom tih napora ove godine postavili smo rekordan proračun Općine od preko 9.000.000 KM od čega trećinu pribavljamo putem projekata. To je vrlo ambiciozno, ali ostvarivo. Stoga ne odustajemo od ovoga načina rada, on već daje rezultate, a sigurni smo da će tako biti i u budućnosti”, priopćeno je. /HMS/

OGLASI

Loading