Select Page

Posušje: Obraniti istinu o Domovinskom ratu!

Posušje: Obraniti istinu o Domovinskom ratu!

U zajedničkom priopćenju Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Posušje, Općinskog načelnika Službe za pitanja branitelja iz Domovinskog rata općine Posušje i Odbora za branitelje ispred Općinskog vijeća općine Posušje su kazali da s prijezirom i gnušanjem odbacujemo nepravedne i nepravične osude izrečene u Hagu. „Sud nije sudio po pravdi, pravu ili činjenicama, već je suđeno politički, čime se pokušava pisati netočna povijest. Time bi se oskvrnule žrtve obrambenog Domovinskog rata, obezvrijedili branitelji, a generacijama koje dolaze, trajno bi se falsifikatima povijesti nametnuo jaram krivnje.

Prisjetimo se samo spremnosti Hrvata Hercegovine, pa i Posušana, da u ratnom vihoru organizira izvlačenja konvoja izbjeglica, između ostalog i tisuće muslimana, iz sigurne smrti snijegom zavijenog Blidinja, te njihovog zbrinjavanja u Posušju. Postavljamo pitanje, je li to bio udruženi zločinački pothvat? Ako je u potpunosti prihvaćamo krivnju! Isto pitanje može se postaviti i za desetke pa i stotine tisuća muslimanskih izbjeglica koje je primila i Republika Hrvatska. Tražimo od svih relevantnih političkih aktera, da ulože sve napore, kako bi se dokazalo da je donesena presuda monstruozni proizvod politikanstva, a ne pravnih i povijesnih činjenica. U cilju čuvanja uspomene na pravedni obrambeni rat, također tražimo od institucija, pogotovo od ministarstva obrazovanja i školstva da se Domovinski rat na ozbiljniji način počne tretirati, te da sve činjenice iz njega prenose učenicima.

Podsjećamo naš hrvatski narod da ovo nije prvi put kroz dugu i tešku povijest da se našim herojima na ovakve načine sudi. Nismo i nećemo pokolebati u traženju slobode za svoj narod, ma koja instanca ili svjetski moćnici nam to pokušali osporiti, jer sloboda je osnovno ljudsko pravo.

Na kraju osuđenim Hrvatima i njihovim obiteljima iskazujemo punu podršku, a obitelji našeg voljenog generala Praljka upućujemo najiskreniju sućut.“, priopćeno je.

Molitva i podrška za hrvatske uznike u Haagu

Posušje je u večeri dana kada osuđena je hrvatska šestorka u Haagu na Trgu hrvatskih branitelja odalo počast u molitvi i paljenju svijeća za preminulog generala Praljka kao i podršku za preostalu petoricu nepravedno osuđenih Hrvatskih dužnosnika Hrvatske republike Herceg-Bosne. Ovaj skup iniciran je spontano u popodnevim satima, ali je uspio okupiti veliki broj ljudi na Trgu. Pitali smo stanovnike Posušja za komentar jučerašnjih događaja, ali snage ni volje za nešto reći nije bilo… Šok i nevjerica, kazali su nam stanovnici Posušja. Komentar na jučerašnje događaje dao je i općinski načelnik Branko Bago. „Nakon svega što je ovaj narod prošao u ratu, sada da se ovakve presude donose – sramota. Mi koji smo svjedoci toga vremena znamo tko je započeo rat, s kojim namjerama, kako smo se branili i pomagali Bošnjacima. Što se tiče čina generala Praljka – s vjerske strane nije u redu, ali ga možemo razumjeti. Toliko godina borbe i objašnjavanja, a onda ovakva presuda“, kazao je Bago. Dodao je da su međunarodni moćnici htjeli da se tenzije ovdje smire i nastavi normalan suživot, ne bi napravili ovakvu glupost kakva je ova presuda.

Mnogi koji su se sinoć okupili na Trgu hrvatskih branitelja se pitaju što ovo znači za budućnost hrvatskog naroda u BiH. Da nas čeka izuzetno zahtjevno razdoblje misli i Mate Lončar, predsjednik Vijeća mladih općine Posušje. „Teška situacija i jako potresno. Ovo samo može biti poruka nama kao hrvatskom narodu da trebamo biti jači i boriti se, jer mi smo ovdje bili stoljećima i bit ćemo i dalje, a da će nam biti lako – neće“, kazao je Lončar.

U znak podrške hrvatskim haškim uznicima ali i doista pretužnog dana za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini svi ugostiteljski objekti sinoć poslije 19 sati zatvorili su svoja vrata.

posusje.net

OGLASI

Loading