Select Page

POSUŠJE: Poticaj za obnovu kamenog mosta na Ričini

POSUŠJE: Poticaj za obnovu kamenog mosta na Ričini

Posuški i hercegovački krajevi još su prepuni kamenih zdanja, posebice starih kamenih kuća i druga zdanja od tvrdog hercegovačkog kamena.

Ipak, stari kameni most na posuškoj Ričini, uz nekropolu stećaka, još je na svoj način ljepotan kojemu se mnogi dive kako domaći ljudi tako i inozemci koji navrate u taj kraj.

No, pomalo je oronuo iako su ga planinari pokušali i za kratko vrijeme zaštitili. Tek se unuci prisjećaju svojih djedova, graditelja i kamenih majstora kako su ga gradili i sami se divili njegovoj ljepoti i značenju.

No, nema više majstora iz starih vremena ali ima mladih koji se školuju za kamenoklesare pa će to pokrenuti i još veći rad u tom zanatu ali i zaštiti vrijednih kamenih starina, svjedoka hercegovačke i posuške prošlosti. Rušen je u Drugom svjetskom ratu ali su ga majstori obnovili.

– Imamo nekoliko starih kamenih mlinica i kuća a most na Ričini je zaista ljepotan i potvrda majstorstva klesara iz naših krajeva. Projektirala ga je jedna Bosanka a gradili su ga posuški klesari od Ričine do Vinjana. Nadamo se da će se što prije obnoviti i zaštititi, rekli su nam Posušani i Čitlučani koji se zalažu za njegovu obnovu.

Naslikali su ga mnogi pa i Branko Širić, Branko-Zaja Šušnjar i drugi

PC

OGLASI

Loading