Select Page

POSUŠJE: Predstavljena knjiga Progonstvo fra Frane jukića iz Sarajeva u Carigrad godine 1852.

POSUŠJE: Predstavljena knjiga Progonstvo fra Frane jukića iz Sarajeva u Carigrad godine 1852.

Ogranak Matice hrvatske iz Čitluka i Narodna knjižnica u Posušju u povodu početka kulturne manifestacije Dani Matice hrvatske u Brotnju priredili su u Posušju predstavljanje knjige ,,Progonstvo fra Frane Jukića iz Sarajeva u Carigrad 1852.,, autora fra Frane Jukića.

Nakon pozdrava domaćina  ravnatelja Narodne knjižnice u Posušju Ljube Kovača, knjigu je predstavio predsjednik Matice hrvatske ogranak Čitluk Andrija Stojić

humanitarna_akcija_mzcitluk0008

-Ova knjiga je svojevrsni nastavak onoga što se slijedom događaja dalo dogoditi Ivanu Frani Jukiću po ispovijestima fra Grge Martića u knjizi ,,Zapamćenja“, koja je nedavno predstavljena u Posušju. Jukićev rad vezan je uz djelovanje fra Grge Martića. U više navrata je fra Grgo Martić saznajući iz pouzdanih izvora, upozoravao fra Franu Jukića da mu Omer-paša Latas radi o glavi. To se na žalost i obistinilo, o čemu ovo djelo zorno svjedoči. Omer-paša Latas protjerao je fra Franu zbog političkog angažmana u Carigrad i trajno mu zabranio povratak u Bosnu. – rekao je Stojić te pohvalio izvrsnu suradnju kulturnih institucija Čitluka i Posušja . I ovoga ljeta je urađeno nekoliko zapaženih programa. Ovom prigodom Narodnoj knjižnici je Stojić darovao čak pedeset knjiga.

humanitarna_akcija_mzcitluk0005

Pjesma fra Frane Jukića ,,Slavodobitnica svietlome gospodinu Omer-paši,, dovodi do toga da je Omer-paša Latas dao uhititi Jukića(1852) i zatočiti u Carigrad, odakle ga je iz zatvora izvukao austrijski konzul, pjesnik Antun Mihanović.

humanitarna_akcija_mzcitluk0009

Potom je prof.  dr  fra Andrija Nikić govorio o tegobnom životu  franjevaca i katoličkog puka kroz dugu povijest, te je u povodu velike obljetnice bosanskoga homera fra Grge Martića najavio uskoro posebno predavanje. Također i fra Andrija je najavio donaciju knjiga.

Daroviti mladi glazbenik Petar Grubišić je izveo nekoliko pjesama na gitari, a program je vodio  Jozo Kolobarić.

Uz prigodne darove pedesetak odabranih knjiga i kapljicu iz Čitluka, te najavu novih kulturnih programa druženje je potrajalo dugo u noc.

Posušje.net

OGLASI

Loading