Select Page

Posušje: Unatoč sniježnim padalinama ceste se uredno održavaju

Posušje: Unatoč sniježnim padalinama ceste se uredno održavaju

I ove godine, uz koordinaciju Javne ustanove Urbikom s više od dvadeset strojeva, održava se preko 300 kilometara lokalnih cesta na području općine Posušje. Posao se obavlja uspješno, unatoč skromnom općinskom proračunu i činjenici kako je Posušje površinom najveća i nadmorski najviša općina u Županiji Zapadnohercegovačkoj, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

S čišćenjem su zadovoljni i u mjesnim zajednicama. Tako predsjednik najzapadnije posuške MZ Podbila Milan Budimir kaže: „Već smo iskusili ove godine veće snježne padaline. Izuzetno smo zadovoljni organizacijom zimske službe i održavanjem na području naše mjesne zajednice. Neka se ovakav rad samo nastavi!“.

Područjem općine Posušje prostiru se i dvije dionice regionalnih cesta: R419 (Posušje-Rakitno-park prirode Blidininje-Jablanica) i R420 (Grude-Posušje-Vir-Zavelim), a također prolaze i dvije dionice magistralnih cesta: M 6.1 (Tomislavgrad-Posušje-Široki Brijeg-Mostar) i M15 Posušje (kružni tok Ričina-granični prijelaz Osoje).

Održavanje magistralnih cesta je u nadležnosti Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH, a održavanje regionalnih na području Zapadnohercegovačke županije u nadležnosti Javne ustanove Ceste ŽZH sa sjedištem u Posušju.

Obzirom na atraktivnost Blidinja kao sportsko-turističkog odredišta, kao i ranijih godina uloženi su znatni napori da bi se osigurala prohodnost u zimskim uvjetima. Ova dionica ceste po mnogima pripada u red najtežih za održavanje u BiH jer prolazi planinskim predjelom gdje je nadmorska visina i iznad 1400 m. Iako jednim dijelom ova regionalna cesta prolazi i teritorijem Herceg-Bosanske županije, njeno održavanje je do sada išlo na samo na teret ŽZH, odnosno JU Ceste ŽZH.

O održavanju ove zahtjevne dionice Vinko Romić, ravnatelj JU Ceste ŽZH kaže:

„Ima dana kada nije moguće osigurati siguran promet, jer se i nekoliko minuta nakon prolaska ralice ili utovarivača stvore veliki snježni nanosi. U takvim uvjetima cesta se zatvara, a putem medija se pravovremeno izvješćuje javnost. Iako se često čuju primjedbe na zatvaranje, iskustvo govori da je bolje i to, nego dopustiti promet kad se ne može jamčiti sigurnost za zdravlje i život putnika. Ipak se može reći da se osigurava prohodnost odmah po smirivanju vremenskih prilika, tako da je zatvaranje ceste samo sporadična i nužna pojava, a najvažnije je da se redovito šalju informacije o stanju. Radio Posušje, kao i drugi mediji, svakodnevno izvještavaju o stanju na ovoj cesti. Pored ovoga informacije se redovito šalju auto moto organizacijama (BiHAMK i AMS u BiH), čija je temeljna dužnost putem medija odmah izvijestiti javnost.“

U općini Posušje kažu kako se žitelji ove općine za eventualne upite obrate JU Urbikom ili kod ugovorenih partnera u mjesnim zajednicama za lokalne ceste, odnosno JU Ceste ŽZH ako su u pitanju regionalne ceste.

Posušje.net

OGLASI

Loading