Select Page

POSUŠKE TEME: Mala mirovina, prevelika kilaža…

POSUŠKE TEME: Mala mirovina, prevelika kilaža…

Kada Posušani prime svoju mirovinu, ma kolika bila, zasjednu u kafičima i vrate se pričama i zgodama unatrag. U posuškom Čitluku smo čuli nekoliko priča i o mirovinama, malim i većim, ali i gangi, guslama, diplama, starim curskim sijelima i brojnim dosjetkama.

Prepričavale su se i priče s Ilijina brda, na Ilindan kada je i Velika seoska olimpijada. Jelo se i pilo mnogo janjetine i pilo puno piva. Priča se o potezanju konopca i nekima koji su imali preko sto kilograma. Potom se priča nadovezala na rakitske stokilaše. Pričalo se kako su neki vagali i po 18o kilograma. No, priča se nastavila i s nekim Posušanima koji su bili rekorderi u jelu i piću, Bilo ih je koji su mogli pojesti desetak tanjura graha, po tri kila pečenja, popiti 30 piva.

Rekorderi su bili iz Posuškog Graca i Rastovače. Neki su pojeli i po 40 kuhanih jaja i toliko sarmi. Imali su preko 120 do 150 kila težine. I sada ih ima koji su „bogati“ s prekomjernom težinom, pa i poneka Posušanka. Ipak, potvrdili su nam, pa i Ante Biško, kako je jedan susjed iz Dalmacije, iz Kutleša, težio čak oko 260 kila. Liječio se ali i sada vagne oko stotinjak kila manje.

   Svi koji su s prekomjernom težinom  traže izlaz kako bi živjeli s normalnijom kilažom. Posuški zet iz Zagreba Boris ispričao je svoju šalu na račun jedne stokilašice. Muž je pronašao vlasnika konja koji pomaže jahanjem mršavljenje. Nakon pola mjeseca jahanja upitao je vlasnika konja – Ima li pomaka, dobri pajdo. Ima, ima, moj je konj  smršavio šest kila.

Posuški.info (pc)/Foto: Lj.K.

OGLASI

Loading