Select Page

POSUŠKI GRADAC: Proslavljena svetkovina sv. Franje Asiškoga

POSUŠKI GRADAC: Proslavljena svetkovina sv. Franje Asiškoga

Kao i svake godine 04. listopada u našoj župi se slavi svetkovina našeg zaštitnika – sv. Franje Asiškoga.

Prije same svetkovine pripravljali smo se kroz trodnevnice koje su predvodili fra Mirko Bagarić, fra Mate Logara i don Ilija Drmić.

U svojim propovjedima osvrnuli su se na život sv. Franje te godinu Božanskog milosrđa.

Trodnevnice su započinjale franjevačkom krunicom u 17.30, a ujedno i svetom ispovijedi koju su potpomagali svećenici iz susjednih župa.

sv_franjo_12

Na uočnicu sv. Franji naša Frama je pripremila Obred preminuća sv. Franje. Obred je sastavljen od biblijskih tekstova koje je Franjo želio slušati pred smrt, pjevanje psalama te izvješća Tome Čelanskog o Franjinoj smrti.

Na samu svetkovinu u utorak osvanuo je sunčan dan što je omogućilo da se misno slavlje predvodi u dvorištu crkve na vanjskom oltaru. Svečana sv. Misa započela je u 11 sati litanijama kod kipa sv. Franje. Nakon litanija u procesiji smo se uputili prema vanjskom oltaru.

sv_franjo_11

Misno slavlje uz 10 svećenika predvodio je fra Miljenko Šteko, provincijal franjevačke provincije. U svojoj propovijedi fra Miljenko nam je nastojao približiti život sv. Franje s ovdašnjim životom i vrijednostima koje se pomalo gube.

Iako je bio radni dan na misu se okupilo mnoštvo župljana, hodočasnika iz susjednih župa, te vjernika ove župe koji žive izvan domovine.

Nadamo se da smo iz ove propovijedi “bar dijelom” ponijeli pouku i pohranili u svoja srca i odnijeli u svoje domove, gdje smo zajedničkim objedom i zajedništvom nastavili slaviti ovu svetkovinu.

posuski-gradac.com

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading