Select Page

Posuški strukovnjaci obilježili Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

Posuški strukovnjaci obilježili Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

Danas, 27. veljače, milijuni mladih ljudi u cijelome svijetu obilježavaju Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja, nazvan „Dan ružičastih majica“ (izvorno „Pink Shirt Day“).

Sve je počelo 2007. godine kada je jedan dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju, zbog toga što je u školu došao u ružičastoj majici. Ta majica je zapravo bila simbol podrške dječaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Njegove školske kolege odlučile su dignuti svoj glas protiv nasilja i solidarizirati se sa zlostavljanim dječakom tako što su se sljedeći dan svi u školi pojavili u ružičastim majicama.

Ovu inicijativu su pokrenuli 17-ogodišnji učenici, koji su tiskali prvih 50 ružičastih majica. Od tada je ružičasta majica postala simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama.

“Dan ružičastih majica” obilježava se svake godine zadnje srijede u veljači. U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2016. godine, a danas su ga, u suradnji s Udruženjem za razvoj društva KAP iz Sarajeva, prvi put obilježili i naši učenici.

Kupnjom majica službene kampanje podržali su financiranje besplatne i anonimne pravne pomoći za učenike, dijeljenjem službenih letaka kampanje svojim su kolegama pružili važne informacije o tome kako pomoći i gdje potražiti pomoć, a sve su upotpunili aktivnim sudjelovanjem u prigodnoj radionici, koja je za njih organizirana u školi.

Svima preporučujemo internet stranicu www.danruzicastihmajica.ba na kojoj možete naći kvalitetne materijale na temu vršnjačkog nasilja, kako za učenike, tako i za nastavnike i roditelje, a kako je to kod nas izgledalo danas, pogledajte na fotografijama.

SSS Posušje

OGLASI

Loading