Select Page

Posuškoj publici predstavljena knjiga Paška

Posuškoj publici predstavljena knjiga Paška

 

Sinoć je (26.05) u punoj kinodvorani u Posušju u organizaciji posuške podružnice HKD-a Napredak održano predstavljanje knjige Paška autorice Radice Leko. Riječ je o basni u kojoj glavni lik, mačka Paška, prepričava svoj život kroz 23 kratke priče, a koja završava Pjesmom gušteru Kusi.

U programu predstavljanja sudjelovali su profesori don Ilija Drmić, Ivana Banožić i Jozo Marić, dok je ulomke iz knjige čitala književnica Miljenka Koštro.

Prvi od predstavljača, prof. don Ilija Drmić , ističući vrijednost knjige napomenuo je da je basna najstariji oblik pripovjedanja namjenjena djeci i odraslima kazavši u svojoj recenziji: „ Zato ova priča/basna iznimno dobro dođe djeci i onima koji su bili djeca.“ A koliko je teško pisati za djecu potvrdio je u svom obraćanju jedan od predstavljača, profesor Jozo Marić istaknuvši da se takav pisac ne stvara nego rađa. U svom obraćanju recenzentica knjige Ivana Banožić, inače Radičina radna kolegica iz škole, rekla je kako je na satu zavičajne književnosti s učenicima čitala jednu od priča iz knjige, riječ je o priči Majčinstvo i odgoj, te da su učenici nakon nje izvlačili jako zanimljive zaključke i pouke. Što potvrđuje riječi koje je pak u svojoj recenziji u knjizi iznio Mato Nedić:“Da bismo neko djelo mogli nazvati umjetničkim, moramo u njemu pronaći svevremenske poruke, prepoznati u njemu onu potku koja omogućuje umjetničko tkanje, a koja se sastoji od višestrukih tumačenja.“

RLEKO

U zabavnom dijelu programa nastupile su učenice Osnovne glazbene škole Posušje Karla Begić i Mirta Pekas te Ina Čamber i Karla Jukić, izvodeći u dva navrata četveroručno skladbe na glasoviru. Pjesmu gušteru Kusi, koja je važan dio ove basne, izveo je Zbor OŠ Ivana Mažuranića Posušje. Pjesmu su uglazbili Alica Nurkić i Stanko Ćurčić, čiji je notni zapis također sadržan u knjizi. Sve prisutne je i ovoga puta svojim uvjerljivim nastupom oduševila srednjoškolka Jelena Jukić u ulozi Mace Ikanove, poznatom Radičinom liku iz Igrarija. Na kraju večeri sve je podravila i prigodnim riječima zahvalila autorica Radica Leko.

Kako nam je autorica u razgovoru prenijela, ova knjiga joj je posebna, jer je u nju utkana i stvarna priča, pa je tako i mačka Paška stvarni lik koji je, kako priliči basni, poprimio ljudske osobine. Mačka je bila ljubimica njezinog pokojnog sina Peđe kome je i posvetila ovu knjigu. U nju je utkano puno ljubavi i sjete, ali i lijepih sjećanja, koje je sa svima nama kroz svoje ilustracije podijelila Lidija, autoričina kći. Naslovnu ilustraciju uradio je i ovoga puta Jakov Biočić. Autorica ima i novi roman Jeka, čije predstavljanje je najavila za iduću godinu.

opcina-posusje.ba

OGLASI

Loading