Select Page

Povećavaju se kazne sa 150 na 400 KM za točenje alkoholnih pića maloljetnicima

Povećavaju se kazne sa 150 na 400 KM za točenje alkoholnih pića maloljetnicima

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine podržala je inicijativu za izmjenu kaznenih odredbi Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH koju je podnio Centar za edukaciju mladih.

– Ovom izmjenom predlažemo da se izmjeni član 65. na način da se iznos novčane kazne za fizičku osobu, koja proda ili toči alkoholna pića maloljetnicima, sa 150 KM poveća na 400 KM – izjavila je Feni PR Centra za edukaciju mladih Amela Mrakić.

Programom rada Federalnog ministarstva okoliša i turizma 2016.-2018. godine planirano je, između ostalog, donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti u cilju uvođenja više reda u ovoj oblasti.

– S tim u vezi, bit će predložene i izmjene i dopune odredbi Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koje reguliraju novčane kazne fizičkim osobama za prekršaje u povećanim iznosima – istakla je Mrakić.

Centar je u suradnji sa Ministarstvom gospodarstva Srednjobosanske županije i Ministarstvom unutarnjih poslova SBŽ-a kroz akciju „18+” pokazalo u kojoj mjeri ugostitelji na području općine Travnik krše zakonske odredbe, koje reguliraju prodaju alkohola maloljetnim osobama.

Važeći Zakon izričito zabranjuje prodaju i točenje alkohola maloljetnicima.

– Trend konzumiranja alkohola kao prve ovisnosti s kojim se susreću mladi danas je u stalnom porastu u BiH. To je alarmantno za cijelu društvenu zajednicu jer je prema istraživanju 78 posto djece izjavilo da je konzumiralo alkohol do punoljetstva, dok su neki čak sa devet godina probali alkohol– kazala je Mrakić.

Nakon podnošenja prijedloga ove inicijative za izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti F BiH, Centar će nastaviti provoditi aktivnosti u namjeri da se na području Federacije smanji broj maloljetnika koji konzumiraju alkohol.

OGLASI

Loading