Select Page

Praljak: Armija BiH se nije mogla suprotstaviti Srbima, potom napali Hrvate da nadoknade izgubljeni teritorij

Praljak: Armija BiH se nije mogla suprotstaviti Srbima, potom napali Hrvate da nadoknade izgubljeni teritorij

General Praljak, danas je pred haaškim sudom, rekao kako je Armija BiH odbila savezništvo s HVO-om, a kada su postali svjesni

General Slobodan Praljak, obraćajući se danas haaškom tužiteljstvu kazao je kako je dokument o savezništvu napisan u potpunosti u suglanosti s Alijom Izetbegovićem, od 13. siječnja i 14. siječnja 1993. godine.

Praljak je kazao Sudskom vijeću kako su propustili dati pravi smisao tom dokumentu a dali mu potpuno pogrešan.

„Prema tom dokumentu, Armija BiH i HVO bili su ravnopravne obrambene komponente Oružanih snaga BiH, one moraju imati zajednička zapovjedništva, moraju biti organizirane na zrclanoj jednakosti“, rekao je Praljak i dodao, kako prema tome, nijedna vojna snaga ne može biti ultimativna od druge strane, što je elementarna logika.

General Praljak, također je rekao, i da ako se ne ne stvore zajednička zapovjedništva između dvije vojske koje su partner ii saveznici, neće se moći izbjeći pojedinačni sukobi koji se mogu proširiti.

Kao primjer toga naveo je pad Jajca 1992., kada je, kako je kazao, HVO bio u strahu da će Armija BiH napustiti linije, kao i Armija BiH da će HVO to učiniti.

Praljak je naveo kako je abeceda, aksiom svakog vojnog zajedništva i savezništva zajedničko zapovjedništvo koje je tada, službeno Sarajevo, odbilo.

„Armija BiH je odbila savezništvo s Hrvatima i HVO-om, što je značilo da se spremaju na napad i da postoje njihovi temelji i planovi da se spremaju za ofenzivu što se i dogodilo“, reklao je Praljak.

Dodao je i kako je to odbijeno savezništvo u Sarajevu spremalo na rat protiv Hrvata.
„Armija BiH i muslimansko rukovodstvo kad su vidjeli, da se ne mogu suprotstaviti vojsci Republike Srpske, napali su HVO i Hrvate, kako bi nadoknadili izgubljeni teritorij“, rekao je Praljak.

Praljak je također, na samom kraju, kazao kako je HVO nakon 15. siječnja 1993. svo vrijeme uredno i neprestano Armiji BiH dostavljao svo potrebno naoružanje i sredstava i da su 90 posto cjelokupnog vojnog arsenala, kojim su raspolagali, dobili od Hrvata.

Dnevnik.ba

OGLASI

Loading