Select Page

Posušje: 600 vjernika na proslavi svetog Josipa u Vinjanima

Posušje: 600 vjernika na proslavi svetog Josipa u Vinjanima

U nedjelju 19. ožujka u župi hercegovački Vinjani proslavljen je sveti Josip, zaštitnik ove župe, ali i zaštitnik mostarske biskupije, te hrvatskog naroda. Svečano misno slavlje u nedjelju u 11 sati predvodio je monsinjor Ivo Šutalo, biskupov vikar za trebinjsku biskupiju pred oko 600 vjernika. U svojoj snažnoj propovijedi istaknuo je priču o dva bračna para puna sloge i nesloge, zatim o odnosu mladih prema braku, predbračnoj čistoći, te životu u zajedništvu prije sklapanja braka. Uputio je poruku starijima da drže do dostojanstva svoje djece i obitelji.

Župnik župe don Jozo Joko Blažević organizirao je duhovnu pripravu kroz devetnicu njihovu zaštitniku sv. Josipu. „Svete mise devetnice predvodio sam ja kao župnik, a trodnevnice su predvodili fra Ivan Penavić, duhovni pomoćnik iz Posušja, fra Denis Šimunović, župnik imotskih Vinjana i don Slaven Ćorić, župnik Sutine. Prvu večer trodnevnice imali smo klanjanje u Kristu Presvetom Oltarskom Sakramentu i svečani blagoslov s Presvetim, dok posljednjeg dana trodnevnice je bila molitva odrješenja za sve pokojne hrvatske vojnike u Domovinskom i Drugom svjetskom ratu. Poruka ovih misa vezana je uz dnevno evanđelje ostvareno kroz lik svetog Josipa“, kazao je don Joko.

Posebno je istaknuo da u posuškim Vinjanima uvijek možete vidjeti ministrante koji vjerno obslužuju oltar, uvježbani zbor mladih koji su predvodili liturgijsko pjevanje. „Ovaj put uz one koji slave imendan čitači i predmolitelji su bili i bogoslovi i sjemeništarci“, kazao je don Joko. Zanimljivo je da su kip svetog Josipa u procesiji nosili oni koji nose ime svetog Josipa.

Isto tako, zanimljivo je da je ova proslava svetog Josipa u posuškim Vinjanima bio prvi prijenos misnog slavlja nakon dugo vremena na lokalnoj radio postaji Posušje. U njoj su pak istaknuli kako namjeravaju s ovom praksom, dakle prenošenja misnih slavlja onda kada neka župa u našoj općini slavi svog zaštitnika nastaviti i u budućnosti.

posusje.net
Foto: Mate Lončar

OGLASI

Loading