Select Page

Predsjednik Vlade primio u radni posjet izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije

Predsjednik Vlade primio u radni posjet izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović sa suradnicima upriličio je u srijedu 21. veljače 2024. godine u Drinovcima pored Gruda radni sastanak sa županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom i njegovim suradnicima; zamjenikom župana Antom Šošićem, pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu Tomislavom Đonlićem, voditeljem Ureda Hrvatske matice iseljenika u Splitu Antom Ćaletom te Ivanom Baćkom i Marinom Matković iz Kabineta župana.

Domaćin radnom sastanku dviju susjednih županija, koje su prirodno upućene jedna na drugu, bio je načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj. Izaslanstva su posjetila Ravlića pećinu, povijesno arheološko nalazište u sklopu Avanturističkog parka Peć Mlini, kao i obnovljenu Crkvu sv. Mihovila Arkanđela u Drinovcima, gdje ih je dočekao fra Josip Mioč.

Pored predsjednika Čovića, u izaslanstvu Vlade Županije Zapadnohercegovačke bile su još i ministrice u Vladi ŽZH – dopredsjednica Vlade i ministrica financija Blagica Leko, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Daniela Perić, zatim ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zvonimir Širić te savjetnici predsjednika Vlade Stipan Zovko i Jadranko Lasić.

Nakon prezentacije projekta “Povratak korijenima”, koji se provodi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, župan Blaženko Boban je kazao: Naše županije su i do sada surađivale na različitim projektima poput prometne povezanosti te Centra izvrsnosti u koji je uključeno nekoliko njihovih škola. Tema radnog sastanka uz druge aktivnosti međužupanijske suradnje su na prvom mjestu bile demografske mjere u smislu aktivnosti, projekata i programa koje provode oni u Županiji Zapadnohercegovačkoj, ali i mi u Splitsko-dalmatinskoj županiji – kazao je župan te dodao: Moram naglasiti da je Županija Zapadnohercegovačka jedina županija na prostoru Bosne i Hercegovine koja ima pozitivni prirodni prirast, upravo zato što provode niz mjera koje su doprinijele takvim rezultatima. Mi smo prezentirali aktivnosti koje provodimo s naglaskom na projekt “Povratak korijenima” te smo dogovorili intenzivniju prekograničnu suradnju u novom operativnom programu, kao i skoro potpisivanje Sporazuma o suradnji naših dviju županija.

Zadovoljstvo radnim sastankom izrazio je i predsjednik Predrag Čović: Današnji sastanak sa županom Bobanom i njegovim suradnicima smatram izuzetno uspješnim. Imamo velik prostor za suradnju, naročito kada su u pitanju iskustva povlačenja sredstava iz EU fondova gdje Hrvatska ima veliko iskustvo, ali i o temi demografije, centrima izvrsnosti i infrastrukturnim projektima u području cestogradnje koji su već započeti.


Vlada Županije Zapadnohercegovačke posljednjih godina provodi nekoliko demografskih mjera s ciljem demografske revitalizacije naše Županije, u što izdvajamo značajna sredstva (gotovo 9% cjelokupnog Proračuna). Ovaj radni posjet izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije rezultirao je razmjenom iskustava kada su u pitanju demografske mjere i njihovi učinci, kao i jačanjem suradnje dviju susjednih županija.

OGLASI

Loading