Select Page

Predsjedništvo u Bruxellesu: S Junckerom i Daulom o izmjeni Izbornog zakona i stanju u BiH

Predsjedništvo u Bruxellesu: S Junckerom i Daulom o izmjeni Izbornog zakona i stanju u BiH

Članovi Predsjedništva BiH ovoga će tjedna, srijedu, četvrtak i petak, boraviti u Bruxellesu. Sastat će se s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i predstavnikom Europske pučke stranke (EPP) Josephom Daulom, piše Večernji list BiH. Prema najavama, tema razgovora bit će stanje u BiH, nužnost reformi i primjene odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, a poseban fokus razgovora bit će stavljen na Izborni zakon. I nedavna, posljednja rezolucija koju je donio Europski parlament, kao i ranije, u svojim preporukama imaju nužnost rješenja u BiH, izmjena Izbornog zakona i osiguranja jednakopravnosti naroda u BiH.

Europske poruke

Rezolucijom o BiH koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe nedavno usvojila bh. vlasti se pozivaju najkasnije šest mjeseci prije održavanja općih izbora usvojiti novi Izborni zakon. Kako doznajemo, predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, te članovi Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić u srijedu navečer će se sastati s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom na radnoj večeri u središtu te stranke. Sutradan, u četvrtak ujutro, planiran je zaseban sastanka predsjedatelja Predsjedništva Dragana Čovića s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom, a nakon toga i zajednički ručak predsjedatelja i članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Europske pučke stranke. Prema saznanjima, na tim sastancima zasebno i zajednički bit će riječi o iznalaženju rješenja i mogućnosti dogovora oko ključnih pitanja u BiH, prije svega, izmjene Izbornog zakona. U petak ujutro će se predsjedatelj Čović sastati s Jean-Claudeom Junckerom, predsjednikom Europske komisije, a teme razgovora će biti vezane također uz stanje u BiH. Bakir Izetbegović u Bruxelles ide nakon sastanka u Istanbulu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom. – Bojim se da naši prijatelji u EU i diljem svijeta u izvjesnoj mjeri podcjenjuju problem koji imamo u BiH, da im se čini kako je to jednostavno riješiti. Da je jednostavno riješiti, bilo bi riješeno u posljednjih 10 godina – kazao je Izetbegović jučer nakon sastanka u Turskoj.

Ključni zadatak

– Izmjene Izbornog zakona BiH ključni su zadatak koji mora biti završen. Zbog tog zadatka trpio je europski put BiH i nije popunjen upitnik Europske komisije – kazao je nedavno Čović. O Izbornom zakonu u BiH s predsjednikom Turske Erdoğanom je prilikom nedavnoga posjeta Turskoj razgovarala i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Ipak, u BiH je i dalje sve na Parlamentu. Hrvatski prijedlog je na stolu, ali Bošnjaci ne žele dati podršku, predlažu svoja, druga rješenja.

OGLASI

Loading