Select Page

Predstavljena knjiga “HRB, FENIX i UDBA, slučaj Stjepana Crnogorca”

Predstavljena knjiga “HRB, FENIX i UDBA, slučaj Stjepana Crnogorca”

Sinoć je u kinodvorani u Posušju održano predstavljanje knjige HRB, FENIX i UDBA, slučaj Stjepana Crnogorca. Na samom početku okupljene je pozdravio Načelnik općine Posušje Branko Bago koji je istaknuo da se i dan danas borimo protiv ostatak UDBE koji nikako nisu mogli prihvatiti hrvatsku slobodu i neovisnost.

Važno otkriti sve zločine UDBE

Knjigu je predstavio njezin autor Igor Omerza koji je održao i kratku prezentaciju o životu Stjepana Crnogorca. Istaknuo je važnost na radu i otkrivanju zločina koja je počinila jugoslovenska tajna služba UDBA, a posebno je stavio naglasak na utjecaj i rad slovenske republičke UDBE koja je iz različitih razloga i stjecajem okolnosti bila umješana u otmicu i ubojstvo Stjepana Crnogorca. Bugojanska skupina je izazvala pravi metež u tadašnjoj strukturi Jugoslavije, situacija na terenu je zahtjevalada se Tita izvještava svakih 3 sata o tijeku akcije. Smatralo se da je Stjepan u slučaju pozitivne reakcije naroda i podizanja općeg ustanka protvi jugoslavenskog režima, trebao s par svojih kolega pridružiti pripadnicima HRB-a, rekao je Omerza.

Udba knjiga 2

Narod treba osloboditi straha od odmazde

Slovenski istražitelj Roman Leljak, inače uskoro svjedok na suđenju Josipu Perkoviću u Njemačkoj, smatra da je potrebna prva presuda protiv bivših vodećih dužnosnika jugoslavenske UDBE kako se bi se narod oslobodio straha od odmazde, jer je zbog represivnog i izrazitog brutalnog djelovanje UDBE u inozemstvu narod živio u strahu i neki svjedoci zločina i danas se ustručavaju javno govoriti o zločinima UDBE. “Kada sam u slovenskoj pismohrani ( Arhivu) pronašao kutiju sa Stjepanovim stvarima odmah sam kontaktirao svog kolegu u Zagrebu Božu Vukušića kako bi provjerio vjerodostojnost pronađenih dokumenata” kaže Leljak. O svemu tome pisao je u svojim knjigama UDBA i NARUČI UBOJSTVO U LJUBLJANI.

O knjizi govorila sestra Bernardica

Stjepan je završio gimnaziju u sjemeništu, a njegov otac je htio da se školuje za trgovca i da naslijedi obiteljski posao. Nakon sinovljeva nestanka otac je zatvorio trgovinu. “Brat mi je bio iznimno nadaren, govorio je pet-šest jezika, svirao orgulje i gitaru. Bio je poseban u svemu. Tijekom studija pomagao mu je svećenik Ivan Cecelj, a moj brat je zauzvrat radio u župnom Caritasu i pomagao u vođenju zbora u kojem je i pjevao. Također je bio povezan sa skupinom “Fenix” (Bugojanska skupina 1972., op.a.), ali nije s njima ušao u Hrvatsku. Ipak, 2. srpnja 1972. gubi mu se svaki trag i otada ništa za nj nismo čuli” -kazala je sestra Bernardina Crnogorac.

Na samom kraju pjesmu pod nazivom ” Tvoje lice” izvela je Snježana Vukojević, a pjesmu je napisala sestra ubijenog Stjepana Crnogorca časna sestra Bernadina Crnogorac.

opcinaposusje.ba

OGLASI

Loading