Select Page

Predstavljeni romani Miljenke Koštro i Ivane Falak

Predstavljeni romani Miljenke Koštro i Ivane Falak

Tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija Božićni susret s Maticom u Brotnju, 31. po redu, koja je otpočela još 3. prosinca, završila je zanimljivim književnim programom. U Galeriji fra Didak Buntić u Čitluku upriličeno je predstavljanje romana „Tri tajne“ Miljenke Koštro i „Ljubav jednog Kazanove“  Ivane Falak.

U programu su sudjelovale književnice Radica Leko i Anita Martinac, književnik Mate Grbavac, predsjednik čitlučkog ogranka Matice hrvatske Andrija Stojić i autorice romana Miljenka Koštro i Ivana Falak. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su Matej Paponja na harmonici, Mila Šakota na klarinetu i Helena Šakota na klarinetu uz pratnju profesora Sanjina Salčina na klaviru.

Književnica Radica Leko govoreći o romanu „Tri tajne“ rekla je: „Stil Miljenke Koštro je tečan, jednostavan i lako razumljiv, kao i u njenim prethodnim proznim djelima. Mada na pojedinim mjestima, možda, nedostaju obimniji opisi, djelo pruža na uvid unutarnje monologe, u kojima autorica vjerno slika duševna preživljavanja, lomljena i oluje u dušama likova, s kojima se bore kako bi opstali u hrvanju s okolinom, ali i samim sobom, nastojeći se održati na površini i ne potonuti, ne strovaliti se u provaliju teške životne stvarnosti.“

Anita Martinac u recenziji romana „Tri tajne“ ističe da likovi romana žive u skromnom okruženju, s više životne mudrosti i iskustva nego li naobrazbe i naglašava: „Njihove prosudbe uokvirene shvaćanjem sredine te sa osobnim stavovima koji su  pod utjecajem prenesenog značenja mjesnih priča, vrlo često nam bivaju nerazumljive iz današnje perspektive. Osjećaji su suspregnuti i emocije zatomljene. Stavovi se žive tiho, a želje kao da se ne smiju ni izreći. Vodi se stalni sukob  ‘mišljenja sela’, Božje volje i ljudskih potreba ali i prava. Kao najveći uteg tog neuređenog društvo vidljiv je u utjecaju režima koji savija kičmu običnog čovjeka“

Mate Grbavac govorio je o prvijencu „Ljubav jednog Kazanove“ mlade autorice Ivane Falak i pozdravio njenu hrabrost da svoj stvaralački put počne s romanom u kojem su samo dva lika. U svom osvrtu na ljubavnu priču u romanu spisateljice Ivane Falak prof. Andrija Stojić je istaknuo: “Najveći značaj ovog romana je u stilu pisanja autorice, a koji svojim dinamizmom i kaotičnošću opisuje intimnost alternativnih stvarnosti, putovanja kroz vrijeme, ali prije svega ima prekrasnu poruku o moći ljubavi.”

Književnica Miljenka Koštro i Ivana Falak u svom obraćanju zahvalili su se nazočnim a posebno nakladniku Andriji Stojiću i Ogranku Matice hrvatske u Čitluku, koji su osim velike pomoći oko objave knjiga bili i organizatori predstavljanja u Čitluku. 

VL

OGLASI

Loading