Select Page

Prekogranični tim službi za zaštitu i spašavanje iz BiH i Crne Gore kroz zajedničke obuke ojačali kapacitete

Prekogranični tim službi za zaštitu i spašavanje iz BiH i Crne Gore kroz zajedničke obuke ojačali kapacitete

Više od 30 članova prekograničnog tima za zaštitu i spašavanje i drugih pripadnika hitnih službi prošlo je pet dvodnevnih obuka u periodu od mjeseca lipnja do studenog 2023. godine. Obuke su organizirane u okviru projekta „Unapređenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe – Otporna granica”, koji financira Europska unija.

Završni trening modul održan je u Grudama od 26. do 29. studenog na poligonu za vježbe hitnih službi koji je izgrađen i opremljen kroz ovaj projekt. Treninzi su ujedno poslužili da se članovi timova upoznaju s pravilnim rukovanjem opremom i alatom koji su nabavljeni kroz projekt Otporna granica što uključuje ukupno 94 seta osobne opreme i alata, te dva vozila.

Bojan Subotić iz Herceg Novog iz Crne Gore član je prekograničnog tima koji je sudjelovao u ovoj obuci. „Ovakvi treninzi i zajedničke vježbe nam puno znače, a kroz njih smo uspostavili i prekograničnu saradnju sa ciljem zajedničkog odgovora u slučaju katastrofa“, kazao je Bojan.  Željko Madžar iz Ljubuškog koji je također član prekograničnog tima kazao je da su obuke bile jako korisne te kako su nadogradili postojeće znanje, pa se nada i daljnjoj suradnji.

Svrha realiziranih obuka je jačanje kapaciteta hitnih službi za zaštitu i spašavanje, međusobno povezivanje i razvijanje partnerstva među članovima prekograničnog tima kao i razmjena iskustava. Navedeni trening moduli provedeni su i kroz teorijske i praktične cjeline s različitim temama kao što su spašavanje iz ruševina, spašavanje s visina i iz dubina, upotreba dronova u hitnim situacijama i termografija, upotreba hidrauličnih alata te specifičnosti gašenja osobnih vozila.

„Zahvaljujući Europskoj uniji koja financira ovaj projekt, uspostavili smo partnerstvo sa Općinom Herceg Novi koje se manifestira i kroz uspostavu zajedničkog prekograničnog tima za djelovanje u slučaju većih katastrofa čiji smo trening upravo dovršili, ali i kroz suradnju samih lokalnih zajednica što je već rezultiralo prijavom novih projekata u području upravljanja rizicima od katastrofa“, izjavio je Radoslav Luburić, voditelj projekta.

Projekt „Unapređenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe – Otporna granica”, financira Europska unija u okviru IPA II programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora (2014. – 2020). Ukupna vrijednost projekta je preko 586.000 eura, od čega je Europska unija osigurala skoro 500.000 eura bespovratnih sredstava. Preostali iznos sufinanciraju projektni partneri, Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije – HERAG (BiH), Uprava civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije (BiH) i Općina Herceg Novi (Crna Gora). Provedba je započela u ožujku i trajat će 24 mjeseca, priopćeno je iz HERAG-a.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading