Select Page

Prihvaćen proračun FBiH – najveći otkako je ustanovljena Federacija

Prihvaćen proračun FBiH – najveći otkako je ustanovljena Federacija

Proračun Federacije BiH za 2022. godinu Vlada FBiH je predložila u ukupnom iznosu od 5,6 milijardi KM, što je za 116 milijuna KM ili za dva posto više od prošlogodišnjeg proračuna.

Prijedlog proračuna Federacije Bosne i Hercegovine prihvaćen je većinom glasova (59 za, 28 protiv i 2 suzdržana) večeras na redovitoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Da bi stupio na snagu, proračun mora u istovjetnom tekstu odobriti i Dom naroda čije je zasjedanje najavljeno za četvrtak, 31. ožujka.

  To je i datum do kojeg važi Odluka o privremenom financiranju FBiH, donesena u siječnju ove godine zbog nedostatka federalnog proračuna za 2022. kao akta odobrenog u oba parlamentarna doma prije početka predstojeće fiskalne godine. U tim situacijama, nadomješćujuća tromjesečna odluka o privremenom financiranju donosi se kako, do donošenja proračuna ne bi stali osnovni financijski tokovi.

Proračun Federacije BiH za 2022. godinu Vlada FBiH je predložila u ukupnom iznosu od 5,6 milijardi KM, što je za 116 milijuna KM ili za dva posto više od prošlogodišnjeg proračuna.  To je najveći ukupni proračunski iznos otkako je ustanovljena Federacija BiH. Proračunski rast, obrazloženo je, rezultat je činjenice da se po svim projekcijama Vlade u ovoj godini, planiraju veći prihodi, u ukupnom iznosu 4,471 milijardi maraka, od čega su 2,218 milijardi prihodi od doprinosa, 1,692 milijardi KM od poreza, a ostalo se odnosi na druge neporezne prihode.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, obrazlažući danas prijedlog proračunima zastupnicima, kazao je da sadrži sve potrebne elemente, neophodne za daljnju stabilizaciju ekonomije, zaštitu ranjivih kategorija te stvaranje pretpostavki za ubrzani budući razvoj. – Zadatak svake vlasti je da nađe najbolju moguću ravnotežu između onoga što je potrebno, ali i onoga što je moguće, odgovorno i dugoročno održivo. Uvjeren sam da smo ovim proračunom uspjeli naći takvu ravnotežu – rekao je Novalić.

vecernji.ba

OGLASI

Loading