Select Page

Županije uz milijune iz EU-a mogu računati na nova radna mjesta

Županije uz milijune iz EU-a mogu računati na nova radna mjesta

IPA fondovi, prekogranična suradnja, projekti Europske unije i drugih institucija u BiH vrijedni milijune eura – brojni su načini na koje županije u Federaciji BiH mogu, koristeći svoje ustavne i zakonske ovlasti, imati koristi od međunarodnih financijskih sredstava, piše Večernji list BiH.

Proces planiranja

A posebna prilika za županije tek dolazi. Naime, upravo ovih mjeseci vrše se intenzivne pripreme za prijavljivanje za instrument pretpristupne pomoći EU-a IPA III za razdoblje od 2021. do 2027. godine, koji je vrijedan oko 14,5 milijardi eura, a namijenjen je svim zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima. Kroz instrument IPA III županijama se otvara sasvim novo poglavlje u gospodarskom oporavku te im se pruža jasna mogućnost prijaviti se na projekte koji će izravno voditi poboljšanju ukupne ekonomske situacije, kao i novim radnim mjestima. U tom kontekstu iznimno je bitno na vrijeme započeti proces pripreme i planiranja strateških dokumenata te definiranja onih potreba županija koje bi se onda mogle ugraditi u potrebnu dokumentaciju. Novac od ovog instrumenta bit će dostupan za nekoliko godina, ali u nekim županijama već sada su u procesu obuke i pripreme. Jedna od njih je i Zapadnohercegovačka županija koja se temeljito uključila u procese koji će jednoga dana imati izniman značaj za gospodarstvo.

Ravnatelj Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije Ivan Jurilj kaže u razgovoru za Večernji list kako je programiranje na razini BiH za 2021. godinu završeno, a sada se radi za 2022. godinu, te ističe kako ZHŽ sudjeluje u tom procesu kroz različite skupine za određene programe, pritom naglašavajući svoje potrebe i ideje, koji bi onda trebali biti integrirani u akcijske dokumente i usuglašeni na razini BiH, odnosno kasnije prihvaćeni od Europske komisije. Kaže kako Europa očekuje da ti programi budu detaljno pripremljeni i zreli te je stoga iznimno bitno raditi strateški. A kao posebno značajnu činjenicu naveo je kako u ovom razdoblju županije mogu izravno sudjelovati u procesu programiranja, pri čemu je važno imati i kvalitetnu koordinaciju svih razina vlasti. Zanimljivost instrumenta IPA III leži i u činjenici da u njemu nisu unaprijed definirani fiksni iznosi za pojedinu državu, već sve ovisi o tome koliko će koja država biti kvalitetno pripremljena za prijavu na projekte.

Postojeći projekti

I dok je IPA III usmjeren na budućnost, u ovom trenutku postoji niz projekata koji se realiziraju u brojnim lokalnim zajednicama diljem županija. Kada je riječ o novim radnim mjestima, posebno je značajan projekt COSME (Programme for the Competitiveness of Enterprises and SMEs) koji se odnosi na jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća. Unija je izdašan financijer oporavka biznisa i poljoprivrede, a tomu svjedoče dva aktualna projekta – EU4AGRI vrijedan je 20,25 milijuna eura (financira ga EU s 20 milijuna eura, a sufinanciraju s 250.000 eura i provode UNDP i Češka razvojna agencija (CzDA) te EU4Business u vrijednosti od 16,1 milijun eura, koji s 15 milijuna eura financira Europska unija, a 1,1 milijun eura Savezna Republika Njemačka.

vecernji.ba

OGLASI

Loading