Select Page

PROŠAO ZAKON: Hrvatske županije će novom raspodjelom dobiti 23,6 milijuna KM

PROŠAO ZAKON: Hrvatske županije će novom raspodjelom dobiti 23,6 milijuna KM

Donesena je konačna odluka kojom će Sarajevska Županija od Federacije Bosne i Hercegovine dobijati manje javnih prihoda, a kojom će ostale županije dobijati više javnih prihoda, tj. novca

Tako je danas odlučio Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, i to usvajanjem izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda. S obzirom na to da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 24. Veljače usvojio ove izmjene, to znači da izmjene ovog zakona mogu stupiti na snagu.

U Domu naroda su izmjene usvojene uz 41 glas za, pet glasova protiv, dok su tri delegata bila suzdržana.

Kako je ranije izjavio jedan od predlagača izmjena, zastupnik vladajuće SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Salko Zildžić, ponder 2 za Sarajevo bi se sljedeće godine smanjio na 1,4, a godinu kasnije na 1,3. Naglasio je da bi se smanjenje zaustavilo na 1,3. Tvrdi da bi time Sarajevo prihodovao 86 milijuna KM manje te da bi taj novac bio raspodijeljen po drugim žuoanijama.

Ranije su vlasti Sarajeva nekoliko puta poručile da su izmjene neprihvatljive, ocijenivši da će se negativno odraziti ne samo ovu Županiju, nego na cijeli entitet. Predlagači izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda i oni koji su ga podržali smatraju da je Sarajevo neopravdano dobijao više novca, a na štetu ostatka entiteta.

OGLASI

Loading