Select Page

Zagorje: Spomenik hrvatskim braniteljima kao zahvala i sjećanje na žrtvu

Zagorje: Spomenik hrvatskim braniteljima kao zahvala i sjećanje na žrtvu

Spomenik za sve koji su život položili na oltaru domovine s područja mjesne zajednice Zagorje u Posušju svečano je danas blagoslovljen u ovoj mjesnoj zajednici. Župni blagdan Gospe od zdravlja okupio je brojne Zagorane i goste kako bi posvetili prvi spomenik u ovoj mjesnoj zajednici koji je posvećen svima onima koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata i u prvim godinama poraća te Domovinskog rata dali život za domovinu. Na spomeniku su ispisana 72 imena, sedamdeset Zagorana je stradalo u Drugom svjetskom ratu, a dvojica u Domovinskom ratu.

Misno slavlje u Zagorju u župnoj crkvi uz koncelebraciju drugih svećenika predvodio je generalni vikar Mostarsko – duvanjske biskupije don Željko Majić koji je svim župljanima čestitao njihov blagdan te pozvao da volimo svoju zemlju, da ostanemo na njoj te da molimo Boga da nas oslobodi od svake bolesti po zagovoru naše nebeske majke Marije, Gospe od zdravlja. „Pogotovo molimo da nas oslobodi od onih unutarnjih duhovnih bolesti koje nas čine manje ljudima, manje kršćanima, a život naš na ovoj zemlji je biti više čovjek, biti Isusov, biti ljubav božja poput naše nebeske majke Marije“, kazao je don Majić.

Naš hrvatski narod danas, 5. kolovoza zahvaljuje Bogu na daru slobode. „Zato danas cijeli hrvatski narod, ni jedan njegov pojedibac se ne može izdvojiti iz molitve zahvalnice za dar žrtve naših branitelja. Ovaj događaj danas je Zagorje utkao u ovaj datum blagoslovom ovog spomenika. Dao Bog da ovaj spomenik bude sjećanje na dobre ljude, da se prisjetimo radi čega je ova žrtva i da probudimo u sebi znanje koja je snaga bila potrebna za ovakvu žrtvu. To j ona evanđeoska snaga za koju je Isus rekao da je vrhunac ljubavi“, kazao je don Majić. Dodao je da se ova krv dala za nekoga, a ne protiv nekoga. „Dali su život da netko drugi ne bi tu gospodario“, kazao je don Majić. Istaknuo je da zna za sva gospodarska i politička iskušenja, ali da ipak pokušamo svi zajedno da ovo malo mjesto bude puno života, da ovo mjesto ne broji svoje zadnje dane, da se ne osjeti razlika Posušja i Zagorja.

Spomenik koji je podignut u Zagorju je projekt koji su mještani htjeli napraviti još prije petnaestak godina. „Uspjeli smo ove godine uz pomoć brojnih donatora. Svima koji su pomagali, svim tvrtkama, pojedincima, općini, ministarstvu branitelja naše županije, ali i našim mještanima od srca zahvaljujemo“, kazao je Žarko Petričušić, predsjednik mjesne zajednice Zagorje. Dodao je da je ovim završen dugogodišnji san Zagorana.

Don Ante Ivančić, župnik u Zagorju je kazao da je broj od sedamdeset dvoje poginulih koji su stradali za domovinu za ovo manje mjesto previše. „No, da nije njih bio, da nije uloženo toliko krvi i ljudstva u temelje države, ne bi bilo ni ovoga danas. Bez žrtve i križa nema uskrsnuća“, kazao je don Ivančić.

Prilikom blagoslova spomenika vijence su položili i svjeće zapalili predstavnici mjesne zajednice Zagorje Žarko Petričušić i Ivan Bešlić, te predstavnivi općine Posušje na čelu s Brankom Bagom i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Posušje.

Ovom prilikom općinski načelnik Branko Bago je čestitao župni blagdan i izrazio zadovoljstvo spomenikom koji čuva uspomenu. Dodao je da općina Posušje pokušava koliko može s škrtim proračunom ulagati u mjesne zajednice. “U Zagorju smo obnovili školsku fasadu, imamo dogovor vezan za asfaltiranje jednog puta, a dogodine očekujemo da bi moglo Zagorje biti priključeno na vodvodnu mrežu”, kazao je općinski načelnik Branko Bago.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading