Select Page

Proslava Dive Grabovčeve na Kedžari

Proslava Dive Grabovčeve na Kedžari

Grob Dive Grabovčeve na Kedžari danas je bio svratište za tisuće vjernika koji su se okupili kako bi proslavili “Divin dan” i obilježili spomen na ovu ubijenu kršćansku mučenicu iz turskog doba.

Prije svečane sv. mise koju je predvodio i pod njom propovijedao fra Josip Jozić tekst “Poruke Dive Grabovčeve” u ramskoj narodnoj nošnji izrekla je Marija Jurić. Misno slavlje uzveličao je zbor sv. Ante iz župe Gračac.

Odmah nakon mise uslijedili su narodno veselje i druženje okupljenih vjernika i hodočasnika koji su došli iz gotovo cijele Hercegovine, a mogli su se vidjeti i oni s tradicionalnim narodnim nošnjama iz Rame, Uskoplja, Bugojna, Konjica, Tomislavgrada, Livna, kao i oni iz hercegovačkih mjesta: Posušja, Širokog Brijega, Ljubuškog, Gruda, Mostara… Posebno brojni bili su vjernici iz Hrvatske. Kako je rekao fra Andrija Jozić, župnik Doljana, na čijem području je Divin grob, od Osijeka i Dubrovnika, preko Splita i Pule do Zagreba.

“Ovo je pravo mjesto za sve one koji žele pronaći tišinu i mir te snagu za dalje. Susret na Kedžari je susret između Bosne i Hercegovine, odnosno susret gdje ljudi žele doći kako bi ostavili svoje svakidašnje brige”, kazao je fra Andrija.

Prema legendi, Diva Grabovčeva je bila prelijepa ramska čobanica u koju se nesretno zaljubio Tahir beg Kopčić. Oblijetao je oko Dive mladi i lijepi beg, ali mu ona nije uzvratila ljubav. Zaslijepljen Divinom ljepotom, beg nije odustajao pa je Divin otac pokušao skriti kćerku. No, beg je ipak doznao gdje se Diva krije.

Kako se mlada Ramkinja nije željela udati za “nevjeru”, ubio je Divu i sebe. Diva je pokopana na Kedžari, gdje je kameni grob te joj u znak njezinog mučeništva i djevojačke čistoće mnoštvo hrvatskog puka, posebice djevojaka i mladeži, odaje počast prve nedjelje iza Petrova kad se održava svečana misa. Kroz usmenu predaju i knjigu Ćire Truhelke, Diva Grabovčeva odavno je prešla granice Rame, a i dan posvećen njoj prelazi granice kako Rame, tako i BiH.

Diva Grabovčeva treba biti uzor mnogima, posebno mladim generacijama koje se polako gube u vremenu i prostoru. Diva može i treba biti uzor i mnogim drugima kako se i po cijenu života brani čast i vjera.

diva20141

rama-prozor.info

OGLASI

Loading