Select Page

Radovi na Područnoj školi Vinjani u punom zamahu

Radovi na Područnoj školi Vinjani u punom zamahu

Novo krovište, otvori, fasada, elektroinstalacije. Sve će to kroz sljedećih nekoliko mjeseci, po završetku radova, krasiti Područnu školu Vinjani. Podsjetimo, u prosincu prošle godine potpisan je ugovor o izvođenju radova na utopljavanju ovog školskog objekta, a projekt Općina Posušje provodi uz potporu županijskog i federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Danas su ove radove obišli načelnik općine Ante Begić i predsjednik OV-a Ivan Lončar, u pratnji ravnatelja OŠ Ivana Mažuranića, Zvonimira Širića te predsjednika MZ Vinjani Mate Lončara i Petra Piškovića, ispred JP Vodovod.

Kako se moglo čuti, prvo se pristupilo rekonstrukciji dotrajalog krovišta, potpune izmijene drvenarije i postavljanju novog crijepa, a potom će se krenuti s utopljavanjem, odnosno postavljanjem termofasade i izmijenom otvora. Time, kako se u praksi već pokazalo na primjerima ostalih osnovnih škola u općini Posušje, će se učinkovitije upravljati energentima, prije svega sustavom grijanja, što će u konačnici donijeti bolje uvjete boravka i rada učenika i njihovih učiteljica.

Bolje uvjete neće donijeti samo navedeni zahvati. Po završetku ovog projekta slijedi i druga faza čiji će fokus biti na temeljitoj rekonstrukciji interijera. Treba imati na umu kako je ovaj objekt sagrađen prije više od četrdeset godina. U međuvremenu se jeste provodilo osnovno održavanje, izmijenjen je i dio školskog namještaja, radilo se na sanitarijama, no zub vremena vidljiv je na podnim oblogama, zidovima i stropu. Stoga će glavnica radova biti usmjerena upravo u tom pravcu, s ciljem osiguravanja optimalnih uvjeta boravka za tridesetak učenika koji trenutno pohađaju ovu područnu školu ali i generacijama koje dolaze.

Ovo je samo jedan od projekata kojima Općina Posušje nastoji poboljšati uvjete rada u školskim ustanovama na svom teritoriju. Podsjetimo kako je program „Energetske učinkovitosti“ proveden i na središnjoj Osnovnoj školi u Posušju te školama u Rakitnu, Vraniću i Viru. Uz to, uređeno je novo krilo u Područnoj školi Čitluk, a možda najbitniji projekt je završetak i skoro svečano otvaranje nove Osnovne škole fra Petra Bakule, čime će se stvoriti daleko bolji uvjeti izvođenja nastave u najbrojnijoj osnovnoj školi u BiH.

OGLASI

Loading