Select Page

Reforma obrazovanja u srednjim strukovnim školama

Reforma obrazovanja u srednjim strukovnim školama

Na traženje predstavnika Ministarstva obrazovanja, kulture i športa ŽZH, u prostorijama Udruge gospodarstvenika Posušje, u srijedu, 30. 3. 2016., održan je sastanak na temu: Reforma obrazovanja u srednjim strukovnim školama. Ispred ministarstva na sastanku su bili Viktorija Bošnjak i Želimir Bakula, a ispred UGP-a, predsjednik Ivan Pavković i tajnik Stjepan Bago.

Projekt koji planiraju po tom pitanju uraditi, ispred navedenog ministarstva, predstavili su Viktorija Bošnjak i Želimir Bakula. Programi obrazovanja u strukovnim školama nisu prilagođeni potrebama tržišta rada i oni se moraju u potpunosti mijenjati, kako bi učenici nakon završetka školovanja dolazili na tržište s potrebnim znanjima i vještinama koja od njih poslodavci i očekuju, a ne da oni ta znanja i vještine stječu nakon završenog redovitog školovanja i zaposlenja, istaknuto je u predstavljanju projekta.

Predsjednik UGP-a Ivan Pavković je podržao izradu jednog ovakvog projekta i upoznao predstavnike ministarstva o tome da je Udruga gospodarstvenika prepoznala taj problem te je krajem 2014. godine uputila inicijativu o izradi Studije usklađenosti sustava obrazovanja i tržišta rada nadležnim tijelima u općini Posušje. Rezultat te inicijative je Analiza lokalnog tržišta rada s preporukama za intervenciju u sustavu strukovnog obrazovanja za općinu Posušje, koja je urađena polovicom 2015. godine.

Studija usklađenosti sustava obrazovanja i tržišta rada morala bi se uraditi za područje cijele županije ZH, a po mogućnosti i za cijelu BiH ili barem za županije u kojima se nastava izvodi po planu i programu na hrvatskom jeziku. Takva studija se može uraditi samo uz suradnju s gospodarstvenicima i obrtnicima. Udruga gospodarstvenika će pružiti maksimalnu tehničku potporu izradi takve studije, a sigurni smo da će to isto uraditi i ostali gospodarstvenici i obrtnici od kojih se to zatraži.

OGLASI

Loading