Select Page

Rješava se problem neprivatiziranih tvrtki u ZH županiji

Rješava se problem neprivatiziranih tvrtki u ZH županiji

Objekti duhanskih stanica u Širokom Brijegu, Ljubuškom, Grudama i Posušju bit će dodijeljeni općinama za potrebe državnih tijela uprave, a sve što se ne može prodati ide u stečaj ili likvidaciju, potvrdio nam je ministar gospodarstva ZHŽ-a dario sesar.

Naime, cilj Ministarstva gospodarstva ZHŽ-a je u tekućem mandatu ugasiti Agenciju za privatizaciju u ovoj županiji.

„Prioritet je riješiti status svih poduzeća prodajom, stečajem ili likvidacijom“, kaže Sesar. Dodaje kako su ovu Vladu ZHŽ-a dočekala 23 neprivatizirana poduzeća, tj. gospodarska društva u kojima je većinski vlasnik županija.

Većina imovine u devastiranom stanju

„Nakon brze revizije stanja u ovom kratkom razdoblju na početku mandata, otkrili smo probleme zastoja u privatizaciji i uvidjeli što nam je činiti. Ovdje, prije svega, treba postojati sinergija rada Agencije za privatizaciju ZHŽ, Ministarstva gospodarstva i sudstva ZHž. Agensija, uz sve svoje financijske poteškoće, mora biti aktivnija, sud brži u postupku stečaja i likvidacije, a do Ministarstva neće biti“, kaže Sesar. dodaje kako je velika većina ove neprivatizirane državne imovine u devastiranom stanju, a budući da se uglavnom nalazi u središtu općina, narušava njihov izgled. Također, namjena poduzeća za koja su osnovana, tvrdi ministar Sesar, nije više moguća, pa će izbor djelatnosti u tim objektima biti prepušten budućim kupcima.

„Došli smo do zaključka da će se prodavati samo imovina poduzeća, a budući kupac će odrediti buduću namjenu tih nekretnina“, kaže Sesar.

Već na početku nova Vlada ZHŽ-a pokrenula je postupak stečaja Bekije Grude, Sep Nove Posušje, likvidacije Novogradnja-zanatstva Široki Brijeg. Također, izvršena je uspješna prodaja Autocenstra Široki Brijeg, kao mala i privatizacija rudnika boksita Posušje. U pripremi je prodaja Vodoprivrednog poduzeća Ljubuški i hotela Grude.

Uz navedene tvrke koje će uskoro dobiti nove vlasnike, određen broj tvrtki koje su privatizirane, ali neuspješno, bit će vraćene u vlasništvo Vlade ŽZH-a, te će se za njih ponovno tražiti rješenje.

Prava radnika na prvom mjestu

„Imamo u postupku nekoliko raskida ugovora“, potvrdio je Sesar. Dodaje da će u procesu privatizacije prava radnika biti na prvom mjestu, ali sukladno zakonskim propisima. „Svoja novčana i druga prava će radnici ostvariti samo iz prodaje i vrijednosti imovine poduzeća. Mislim da su radnici svjesni stanja na terenu i da je sazrilo vrijeme da pobjedi razumno rješenje. U razgovoru s bivšim djelatnicima ovih tvrtki uvidjeli smo da je većina njih svjesna stanja, te traže samo uplatu doprinosa za minuli staž“, kaže Sesar.

Naglašava da će proces privatizacije zasigurno ići teško, te podsjeća da taj proces traje već dvadeset godina. Ističe kako je svjestan da u konačnici neće svi biti zadovoljni, ali da se problem tih tvrtki konačno mora rješiti.

„Što se privatizacije tiče, bit će živo i teško, na kraju neće u ovom ubrzanom procesu svi biti zadovoljni, ali u teška vremena se donose teške i odlučne odluke“, zaključio je Sesar.

vecernji.ba

OGLASI

Loading