Select Page

Sabor izglasao Istanbulsku konvenciju

Sabor izglasao Istanbulsku konvenciju

HRVATSKI sabor izglasao je danas ratifikaciju Istanbulske konvencije. 110 zastupnika glasalo je za ratifikaciju Istanbulske, 30 protiv, a dva su bila suzdržana. Nakon izglasavanja sabornicom se prolomio pljesak.

Protiv ratifikacije konvencije bio je i dio HDZ-ovih zastupnika: Milijan Brkić, Ante Babić, Stevo Culej, Ivan Ćelić, Marija Jelkovac, Antun Kliman, Miro Kovač, Tomislav Lipoščak, Davor Lončar, Franjo Lucić, Davor Ivo Stier, Ivan Šipić, Petar Škorić, Miroslav Tuđman.

Od MOST-ovaca su protiv bili Nikola Grmoja, Miro Bulj, Sonja Čikotić, Slaven Dobrović, Tomislav Panenić, Božo Petrov i Marko Sladoljev. Protiv je bio i Kažimir Varda iz Stranke rada i solidarnosti. Branko Hrg i Goran Dodig iz kluba HDS-HSS su također bili protiv, kao i Ivica Mišić,
Hrvoje Zekanović, Bruna Esih, Željko Glasnović, Zlatko Hasanbegović i Ivan Lovrinović. Suzdržani su bili Šuker i Škibola.

Vlada: Bit je konvencije spriječiti nasilje nad ženama

Bit je Istanbulske konvencije, poručuje vlada, spriječiti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Po podacima policije, između 2013. i 2017. u Hrvatskoj je bilo 195 ubojstava, broj ubijenih žena bio je 91. Njenim potvrđivanjem, ističe vlada, osnažit će se pravni, institucionalni i financijski okvir radi suzbijanja neprihvatljivog i društveno kažnjivog nasilja nad ženama i nasilja u obitelj.

Iz vlade ustraju i kako nema pravne obveze priznavanja trećeg spola ni redefinicije braka.

Nema pravne obveze da se u nastavne planove uvodi sadržaj koji bi se kosio s vrijednostima koje dijelim, tih obveza nema, ne postoje, tumačio je nedavno u saboru premijer Andrej Plenković.

Ustvrdio je kako je ratifikacija konvencije politička volja vlade da će time osnažiti pravni i institucionalni okvir za sprječavanje nasilja u obitelji.

index.hr

OGLASI

Loading