Select Page

Zbog mobitela moguće izbacivanje učenika iz škole

Zbog mobitela moguće izbacivanje učenika iz škole

Nova pravila u školama manjeg bh. entiteta. Zbog zloporabe mobilnog telefona srednjoškolcima prijeti izbacivanje, a osnovcima ukor ravnatelja i premještanje u drugu školu, piše Večernji list BiH.

Smanjiti nasilje

Naime, iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kažu da su, novim Zakonom o srednjem obrazovanju i odgoju, koji će uskoro stupiti na snagu, zloporaba korištenja mobilnih telefona u vrijeme nastave i snimanje videoisječaka za vrijeme boravka u školi te njihova daljnja distribucija ili u svrhu prijevare kod ocjenjivanja, definirani kao teža povreda obveze učenika.

– Za težu povredu obveze učenika, prema ovom Zakonu, učeniku može biti izrečena odgojno-disciplinska mjera odnosno isključenje iz škole – kazali su iz nadležnog ministarstva, prenose mediji u RS-u. Nadležni očekuju kako bi na taj način trebalo doći i do smanjenja vršnjačkog nasilja, jer smo, kako kaže, svjedoci da tinejdžeri uglavnom preko društvenih mreža dogovaraju tučnjave i razna maltretiranja. – Doći će do pooštrenih mjera zbog snimanja videoisječaka u školama i oko njih, situacija se mora uozbiljiti – ističu.

Loša iskustva

Negativna uporaba mobilnih telefona u školama nešto je s čim se zaposleni u školama već dulje vrijeme pokušavaju boriti na razne načine, ali nailaze na velike poteškoće. Mnogi učenici zloporabljuju korištenje mobilnih telefona na razne načine, od onih najbezazlenijih, korištenje telefona za komunikaciju u vrijeme nastave, pa do težih prekršaja, zloporabe fotografiranja i sličnih stvari, kao i vršnjačkog nasilja. – U mojoj školi skupina učenica osnovala je grupu na Viberu u kojoj stalno tračaju jednu učenicu i prave joj smicalice, ali još je to sve kao neslana šala, nije se dogodio ozbiljniji incident. Bila sam protiv toga kada su me pokušale ubaciti u tu grupu – kazala je Nezavisnim jedna srednjoškolka iz Banje Luke.

vecernji.ba

OGLASI

Loading