Select Page

Sarajevo: Održana 18. Skupština Udruženja poslodavaca FBiH

Sarajevo: Održana 18. Skupština Udruženja poslodavaca FBiH

U Sarajevu je održana 18. Skupština Udruženja poslodavaca FBiH. Na skupštini su bili i predstavnici Udruge gospodarstvenika Posušje: predsjednik Ivan Pavković, Krasnodar Petrović (dopredsjednik UO UPFBiH) i tajnik Stjepan Bago.

Na skupštini su pored 58 članova UPFBiH (Skupština ima 60 članova, a Udruženje preko 20.000 članova) i gospodarstvenika koji nisu njihovi članovi, a pozvani su kao gosti, bili i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti FBiH (premijer Fadil Novalić, predsjedavajući Zastupničkog Parlamenta), a bio je i Visoki predstavnik EU Wigemark.

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine će svoje cjelokupne aktivnosti u 2019. godini fokusirati na rasterećenju gospodarstva, prije svega, kroz smanjenje opterećenja cijene rada, smanjenje parafiskalnih nameta i unapređenje poslovnog ambijenta koji će omogućiti stabilno poslovanje i razvoj, jedan je od zaključaka jučerašnje skupštine UPFBiH.

„Ključni koraci koji se moraju poduzeti odnose se, prije svega, na smanjenje parafiskalnih nameta, reformu obrazovanja koje trenutno ne prati potrebe tržišta rada, restrukturiranje poduzeća u državnom vlasništvu, unaprjeđenje investicijske klime, te borbu protiv korupcije. Moramo se posebno fokusirat na zapošljavanje mladih i pružanju podrške za razvoj start-upa”, kazao je Wigemark.

„Protekla 2018. godina bila je najuspješnija godina od osnivanja Udruženja poslodavaca FBiH, kako u financijskom, tako i u organizacijskom smislu, ali i prema poduzetim aktivnostima i realiziranim ciljevima. U ovoj, 2019. intenzivirat ćemo napore kako bismo zajedno sa socijalnim partnerima napravili ključne korake u rasterećenju privrede i poboljšanju poslovnog ambijenta. Upravni odbor UPFBiH je usvojio zaključak nakon kojega smo uputili zahtjev Vladi FBiH za održavanja posebne tematske sjednice Vlade FBiH sa UPFBiH, kao i Parlamentu FBiH za održavanje tematske zajedničke sjednice oba doma Parlamenta FBiH i UPFBiH. Na tim tematskim sjednicama bi se razmatrale inicijative Udruženja, a koje za cilj imaju rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta”, istaknuo je predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović.

upfbih/ugp

OGLASI

Loading