Select Page

SKANDALOZNA ODLUKA: U Novom Travniku načelnik Lendo potpisuje akte samo ako su na bosanskom

SKANDALOZNA ODLUKA: U Novom Travniku načelnik Lendo potpisuje akte samo ako su na bosanskom

Refik Lendo (SDA), načelnik Novog Travnika u drugom mandatu, odlučio je potpisivati samo službena dokumenta pisana na bosanskom jeziku.

O tomu je Lendo svoje pomoćnike, kao i državne službenike i namještenike zaposlene u općini Novi Travnik obavijestio posebnim dopisom od 09. listopada ove godine, a obavijest potpisuje Jasmin Hodžić, tajnik općine Novi Travnik. U obavijesti se pomoćnicima načelnika, državnim službenicima i namještenicima skreće pozornost na uporabu bosanskoj jezika uz napomenu „da je svaki akt kojeg potpisije načelnik, akt načelnika i mora biti sačinjen na bosanskom jeziku”.

Skandalozan je ovo primjer jezične diskriminacije jer Ustav BiH jamči ravnopravnu uporabu jezika sva tri konstitutivna naroda, a sukladno tomu i predstavnici vlasti obvezni su potpisivati službena dokumenta u tri jezične varijante, srpskoj, hrvatskoj i bosanskoj, piše artinfo.ba.Osim Ustava ali i Europskih povelja o ljudskim pravima, Lendo ovakvim potezom krši i vlastita obećanja na temelju kojih je i izabran za načelnika općine. „Pored ostalog, moja obveza je da se zalažem za: punu ravnopravnost naroda i manjina, punu ravnopravnost spolova, za najugroženije kategorije stanovništva, za vladavinu zakona, za slobodu izražavanja, za vrijednosti poput tolerancije koperativnosti i kompromisa”, neka su od Lendinih obećanja koja smo preuzeli sa službene web stranice općine Novi Travnik.

poskok.info

OGLASI

Loading