Select Page

Snijeg je moguć već idućeg mjeseca, a najkasnije početkom studenog

Snijeg je moguć već idućeg mjeseca, a najkasnije početkom studenog

“Snijega neće nedostajati”, navode na stranici Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna, koja je poznata po vrlo točnim i preciznim prognozama.

“Trenutna prognoza govori da će zima biti aktivna po oborinama i drugi dio zime trebao bi biti oštriji u odnosu na prvi dio”, navodi isti izvor.

Zanimljivo je i da poznati bosanskohercegovački meteorolog Željko Majstorović daje sličnu prognozu. Uz napomenu kako su vremenske prilike posljednjih godina neujednačene, Majstorović naglašava kako su temperature najavljene za rujan – u granicama normalne. Oscilacije vremena će, kako dodaje, i dalje biti prisutne i uvjetuju stalnu smjenu različitih tipova vremena.

U listopadu će biti dužih sunčanih intervala

“U listopadu očekujemo nešto duže sunčane intervale, ali isto tako ostaje promjenjivo vrijeme. U studenom će također biti padavina s tim što između 5. i 10. u mjesecu očekujemo snijeg”, kazao je za Doznajemo.com.

Kada je riječ o nestabilnom i promijenjivom vremenu, Majstorović kaže kako klimatske promjene sve brže napreduju, a srednja temperatura je na cijelom planetu u porastu, pa tako raste i promijenjivost vremena.

“Dvije trećine planete je pod vodom, i kad temperatura raste, dolazi do isparavanja s oceana i mora tako da to znači veću količinu vlage, stoga mora padati kiša. Sve je veća turbulencija vremena tj. atmosfere”, kaže Majstorović te dodaje kako napredak tehnologije omogućava da kratkoročne prognoze dobro prate vremenske oscilacije.

Vremenske oscilacije su sve veće

Još uvijek je teško, tvrdi Majstorović, govoriti o zimskim temperaturama i vremenskim prilikama koje nas čekaju u tom godišnjem dobu.

“Dugoročna prognoza ne može predvidjeti zimu, ali ono što se može sigurno reći jeste da su vremenske oscilacije sve veće. Možemo očekivati, nažalost, i narednih godina slično vrijeme, bit će nepogoda poput onih koje su bile u svibnju. Čitavo društvo mora se tome prilagoditi, počevši od monitoringa pa do organizacija na terenu. Svi moramo biti uvezani i reagirati na vrijeme”, zaključuje Majstorović.

OGLASI

Loading