Select Page

SPEKTAKULARNA PROSLAVA OSLOBOĐENJA JAJCA Hrvatske snage donijele su slobodu Hrvatima i cijeloj BiH

SPEKTAKULARNA PROSLAVA OSLOBOĐENJA JAJCA Hrvatske snage donijele su slobodu Hrvatima i cijeloj BiH

U Jajcu je danas svečanim programima obilježena 23. obljetnica oslobođenja grada i Vojno-redarstvene operacije Maestral kojom su Hrvatske snage donijele slobodu Hrvatima i svim narodima u BiH.

Svečani program obilježena 23. obljetnica oslobođenja počeo je mimohodom kroz gradsko područje s ratnim zastavama postrojbi HV-a i HVO-a koje su oslobodile okupirano Jajce, nastavljeno je svetom misom zadušnicom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koju je predvodio provincijal Bosne Srebrene, fra Jozo Marinčić, a nastavljeno svečanom akademijom u Domu kulture.

Na središnjem spomen obilježju položeni su vijenci i zapaljene svijeće hrvatskim braniteljima stradalim u obrani Jajca 1992. godine i VRO Maestral 1995. godine.

Vijence su položili Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH s izlaslanstvom Hrvatskog narodnog sabora, ratni zapovjednici postrojbi koje su oslobodile Jajce, udruge proistekle iz Domovinskog rata i izaslanici iz Republike Hrvatske (Virovitica, Splitsko-dalmatinska županija).

Vokalni sastav iz Travnika Lašvanske dive otpjevale su himnu hrvatskog naroda, a za to vrijeme je podignuta zastava hrvatskog naroda u BiH na jajačkog tvrđavi – simbolu pobjede i slobode kraljevskog grada.

Oduvijek teška vremena

Program se nakon svečanog podizanja zastave hrvatskog naroda u BiH nastavio svečanom akademijom u Domu kulture gdje je nazočne pozdravio Anto Brtan, u ime udruge “13. rujan” i časnik HVO-a iz Jajca. Brtan je kazao kako “bez zajedništva Hrvati ne bi bili pobjednička vojska u Domovinskom ratu i bez čijih vojnih uspjeha ne bi bilo ni BiH danas”. Predsjednik Općiskog vijeća Jajce, Ivo Šimunović, kazao je kako je zastava hrvatskog naroda u BiH na jajačkog tvrđavi 1995. godine bila poziv svima da se vrate svojim domovima i jedini znak slobode u tim vremenima.

“Prvi predsjednik svih Hrvata, dr. Franjo Tuđman, nakon Oluje je obećao rekavši da je Jajce bio i bit će naš grad. Ispunjeno obećanje, a svi Jajčani zahvaljuju našem pokojnom predsjedniku, Mati Bobanu, Gojku Šušku, Vladi Šoljiću, Anti Gotovini, Baji Sopti – svim sudionicima Maestrala koji je donio slobodu i pobjedu u Domovinskom ratu”, kazao je Šimunović.

Stanko Sopta, jedan od ratnih zapovjednika osloboditeljske VRO Maestral, kazao je kako Jajce oduvijek pamti teška vremena.

“Od kako Jajce postoji, i od kako šume vodopadi njegove rijeke Plive, Jajce pamti veliku i bogatu povijest – starohrvatska vremena svog ponosa i svoje slave, vremena hrvatskih kraljeva u našoj Bosni, vremena u kojima je ta utvrda hrvatskog kraljevstva u Bosni šaptom pala, vremena u kojem je naš zadnji kralj smaknut i pokopan na Humu iznad grad, stoljeća patnje pod turskim kopitom, olovne godine komunističkih stradanja i zadnji rat – svoj pad i svoju veliku, povijesnu slobodu”, kazao je Sopta.

General Sopgta naglasio je kako su Hrvatske snage kroz VRO Maestra kraljevskom gradu u svom nezaustavljivom naletu pomele okupatore i svima donijele sslobodu.

“Na krvi i životima naših vitezova HVO-a, HRHB-a i HV-a, izrasli su sloboda i život ovog grada. Sjećamo se poginulih, ranjenih, na tijelima i dušama, naših suboraca iz tog slavnog i pobjedničkog boja najveće pobjede HVO-a”, kazao je Sopta.

Domovinski rat temelj slobode

Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, Ivan del Vechio i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, kazao je kako se Hrvati u BiH i Hrvatskoj trebaju pitati “što bi bilo da nismo pobijedili”.

“Naš ministar obrane Damir Krstičević dao je veliki doprinos u ukupnoj obrani BiH i slobodi hrvatskom narodu u BiH i RH. Domovinski rat temelj je naše slobode”, kazao je del Vechio naglasivši kako Hrvatska radi sve što je u njenoj moći kako bi pomogla BiH i uvela je EU, NATO i pridružila zemljama zapadnog svijeta.

Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog i memorijalnog centra Domovinskog rata u RH, istaknuo je kako su zastave obilježile blistave pobjede u Domovinskom ratu.

“U Hrvatskoj je to bilo kada su se zavijorila na Vukovarskom vodotornju Kninskoj tvrđavi i dubrovačkom Srđu, u BiH je to u Jajcu na tvđavi što je donijelo konačnu pobjedu nad velikosprskom politikom”, kazao je Nazor.

Podsjetio je i kako je današnji čin podizanja zastave hrvatskog naroda u BiH, kako se to upriliči za svaku obljetnicu u Jajcu, puno više od simbolike.

“U presudnim danima i tog sudbonosnog 13. rujna 1995. godine na jajačkoj tvrđavi bio je samo stijeg hrvatskog naroda u BiH kojeg su donijeli pripadnici hrvatskih snaga i omogućili slobodu svima koje je srpski agresor protjerao iz Jajca”, kazao je Nazor.

Počast braniteljima

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u prigodnom govoru na svečanoj akademiji je istaknuo kako Hrvati u BiH uvijek moraju govoriti i baštiniti vrijednosti Domovinskog rata.

“Nema naroda u svijetu koji nema svoje datume i obilježja. Zbog tog se nikada, zbog ove ove mladosti koja je danas u Jajcu s nama, nemojte umoriti, od naše povijesti, naših obilježja”, kazao je Čović.

Hrvatski narod stoljećima živi u BiH i Hrvatskoj, naglasio je Čović i ustvrdio kako značajni datumi hrvatskog naroda moraju biti zapisani u učilima, knjigama, dokumentima i studijama koje se tiču Domovinskog rata i sveukupne povijesti.

“Da ova mladost znala tko su oni koje nema danas s nama i zašto onih nema, da bi znali kome smo danas zajedno palili svijeće”, kazao je Čović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH, također, je rekao i kako je 13. rujan 1995. godine jedan od najvažnijih datuma u povijesti hrvatskog kraljevskog grada Jajca.

“Nećemo se umoriti od poklanjanja našim zastavama, slavlja naših datuma iz Domovinskog rata i naših veličina iz Domovinskog rata”, kazao je Čović.

Istaknuo je i ulogu HVO-a i ratnih zapovjednika Hrvatskih snaga i svih hrvatskih braniteljima koji su na svojim leđima iznijeli Domovinski rat.

“Vi ste nam omogućili slobodu. Zahvaljujući svima vama, mi smo danas u hrvatskom kraljevsku gradu Jajcu, ja ovdje mogu biti kao legitimno izabrani hrvatski član Predsjedništva BiH”, naglasio je Čović.

U prigodnom obraćanju osvrnuo se i na Oružane snage BiH i Ministarstvo obrane u kojem Hrvati baštine vrijednosti Hrvatskog vijeća obrane kroz svoje brigade i djelatne generale te zakonska rješenja u BiH i Hrvatskoj koja se tiču braniteljske populacije, njihovih i prava njihovih obitelja.

Bez Hrvata nema BiH

Pozdravio je i brojne goste iz Republike Hrvatske kazvaški kako samo zajedno Hrvati u BiH i Hrvatska mogu napraviti za BiH najbolje stvari.

“Zajedništvo unutar hrvatskog naroda i Katoličke crkve nikada nije izostalo. Posebno inspirativan bila je propovijed provincijala fra Joze Marinčića, naše Bosne Srebrene. Dobrodošli fra Jozo među svoje, u kraljevski grad Jajce, naši duhovnici ohrabrili su i snažili hhrvatskih narod kada god je bio na prekretnicima”, kazao je Čović uz čestitku za sutrašnji dan franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Da nije bilo Hrvata ne bi bilo ni BiH, naglasio je to Čović, kazavši kako su Hrvati, najmalobroniji, ali najveći narod u BiH.

“U svakoj od ovih zastava naša je sloboda i život, jasno definirana naša budućnost i naše sjećanje na prošlosti. Zbog ovih datuma i zastava, svih zapisana, nitko neće moći krojiti povijest hrvatskog naroda za budućnost. BiH je naša domovina, drugu nemamo, ovu ćemo graditi i izgraditi po mjeri svakog od tri konstitutivna naroda i njenih građana”, kazao je Čović.

Na koncu, hrvatski član Predsjedništva BiH, zaključio je kako ne trebamo dvojiti o karakteru Domovinskog rata i njegovim vrijednositma.

“Naš provincijal danas je rekao, citirajući mudraca iz Evanđelja – je li nešto istina, je li nešto dobro i je li korisno. Ne trebamo dvojiti kakav nam je danas život u BiH, kakva nam je pozicija i kakav nam je bio Domovinski rat”, kazao je Čović.

Dnevnik.ba

OGLASI

Loading