Select Page

STIGLA JESEN: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje

STIGLA JESEN: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje

Uvriježeno je mišljenje kako su na dan ekvinocija ili ravnodnevice vremena trajanja dana i noći izjednačena.

Svatko tko, međutim, pogleda vremena izlaska i zalaska Sunca na prvi dan astronomskog proljeća ili jeseni, odmah će se uvjeriti da to ne drži vodu. Evo o čemu se radi.

Jesenska ravnodnevica 2019. dolazi nam danas, 23. rujna – točnije u 9:50. U tom trenutku, Sunce uslijed svog prividnog gibanja preko nebeskog svoda tijekom godine dolazi u tzv. jesensku točku – točku u kojoj Sunčeva putanja, ili ekliptika, presijeca nebeski ekvator.

A budući da je nebeski ekvator projekcija Zemljinog ekvatora na zamišljenu nebesku sferu, Sunce je u podne tada točno nad ekvatorom i na pola puta između Rakove i Jarčeve obratnice – zemljopisnih paralela nad kojima se Sunce “zaustavlja” i kreće natrag prema jugu, odnosno sjeveru, na dan ljetnog, odnosno zimskog suncostaja. Na dan ravnodnevice, Sunčeve zrake padaju okomito na ekvator i, gledano iz ekvatorijalnih predjela, Sunce je u podne u zenitu.

Vrijeme

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežito oblačno s kišom ili lokalno jačim pljuskom s grmljavinom.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23°C, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jesenska ravnodnevica 2019. dolazi nam danas, 23. rujna – točnije u 8:50. U tom trenutku, Sunce uslijed svog prividnog gibanja preko nebeskog svoda tijekom godine dolazi u tzv. jesensku točku – točku u kojoj Sunčeva putanja, ili ekliptika, presijeca nebeski ekvator, piše Dalmacija Danas.

S dolaskom jeseni nastupit će i dramatične vremenske promjene širom Europe, piše AccuWeather. Nakon toplinskih valova koji su ovog ljeta obarali temperaturne rekorde, u nadolazećim mjesecima topla razdoblja trebala biti ograničenog vijeka, ali bi zato zbog nestabilnog vremena mnoge regije mogle biti učestalo pogođene grmljavinskim nevremenom.

Dijelovi Britanskog otočja već su u kolovozu osjetili jesen uslijed kiša i vjetrova koji su regiju pogodili u nekoliko navrata, ali kako jesen bude napredovala, opasnost od velikih oluja još će se povečati u Velikoj Britaniji, ali i u Irskoj. Njihov utjecaj osjetit će se povremeno i južnije i istočnije, zahvaćajući tako područje od sjeverne Francuske do Nizozemske i Danske. Oluje bi mogle uzrokovati nestanak struje, probleme u prometu te rizik od poplava.

– Svaka oluja mogla bi nanijeti veliku štetu manjem području – rekao je meteorolog AccuWeathera Tyler Roy. – Problem s olujama u ovako ranoj fazi je to što je lišće još na granama drveća, što povećava rizik oštećivanja stabala i problema u prometu – dodaje. Područje od sjevera Francuske do Britanskog otočja moglo bi se suočiti s jednom do dvije tropske oluje iz smjera Atlantskog oceana. Najveći rizik od takvih oluja biti će u rujnu i listopadu.

“Sve će to dovesti do vlažnije jeseni nego što je uobičajeno”, objašnjava meteorolog Alan Reppert. Ipak, očekuju se i razdoblja sunčanog vremena s temperaturama i višima od prosječnih, ali bez novih toplinskih valova.

Španjolska i Portugal mogu očekivati natprosječne vrućine i u jeseni koja dolazi, ali one se neće moći mjeriti s ovogodišnjim ljetnim toplinskim valovima. Topla jesen mogla bi se proširiti iz Španjolske i na jug Francuske. Zbog toga će u ovim zemljama i dalje biti velika opasnost od šumskih požara. Tek u listopadu se očekuje značajna promjena koju će donijeti oluje iz smjera Atlantika. “Pljuskovi će uvelike smanjiti opasnost od šumskih požara”, ističe Reppert, ali se ne isključuje opasnost od poplava tijekom listopada i studenog.

Povremene kiše koje su se u Italiji i na Balkanu događala tijekom ovog ljeta nastavit će se i ujesen. Očekuje se i nekoliko grmljavinskih nevremena koje bi mogle dovesti i do poplava. Kako jesen bude odmicala, ta opasnost će se smanjivati, ali će se i dalje nastaviti obilne kiše.

“Vrijeme hladnije od prosječnog za ovo doba godine moglo bi negativno utjecati na poljoprivredu i aktivnosti na otvorenom”, najavio je Roys za ovaj dio Europe. Na istoku Europe pak potpuno drugačija jesen koja će biti više nalik prosincu i siječnju. Naime, već u studenome se mogu očekivati natprosječne količine snijega na području od baltičkih zemalja do Bjelorusije i Ukrajine.

OGLASI

Loading