Select Page

Stožer civilne zaštite općine Posušje: Informacija o stanju na području općine Posušje uslijed proglašene prirodne nepogode prouzrokovane neposrednom opasnošću od CORONA virusa (COVID 19) na dan 09.04.2020. godine

Stožer civilne zaštite općine Posušje: Informacija o stanju na području općine Posušje uslijed proglašene prirodne nepogode prouzrokovane neposrednom opasnošću od CORONA virusa (COVID 19) na dan 09.04.2020. godine
  1. Broj osoba zaraženih CORONA virusom na području općine Posušje iznosi ukupno 4, a u samoizolaciji se nalazi 147 osoba. U protekla 24 sata ukupno 14 osoba je izišlo iz samoizolacije, a njih 7 je dobilo rješenje o samoizolaciji. Policijski službenici PU Posušje zabilježili su jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije te će prema počinitelju biti poduzete propisane zakonske mjere.
  2. Bliži nam se Uskrs i blagdansko ozračje, te upućujemo APEL svim žiteljima Posušja da su dužni i dalje se pridržavati svih propisanih mjera. Blagdani su ove godine za vjernike drugačiji nego ikada prije. Ovo nije vrijeme druženja, primanja gostiju, bespotrebnih odlazaka u trgovinu i sličnoga jer ne smijemo popuštati u pridržavanju mjera opreza. Mi iz Stožera civilne zaštite, ali i svi žitelji Posušja smo dosada uložili mnogo truda i napora da održimo situaciju pod kontrolom i spriječimo pandemiju virusa u Posušju, te vam zahvaljujemo na suradnji. Ali ZAHTJEVAMO da se i dalje ponašate odgovorno kao i dosada. Bogu hvala, zasada smo uspjeli zaustaviti širenje virusa te je broj zaraženih osoba u Posušju još uvijek 4. Ali, u neposrednoj blizini naših domova pojedini gradovi i općine bore se s nekoliko desetaka zaraženih. Primjerice u općini Čitluk situacija je buknula gotovo preko noći te imaju čak 68 zaraženih. Ne dopustimo da se nešto takvo dogodi i u Posušju. Neka nitko od nas ne bude onaj neodgovorni pojedinac koji će svjesno ili nesvjesno širiti ovo zlo oko sebe i nositi na savjesti nekoga čiji se organizam neće moći izboriti s virusom. Stoga vas molimo da ove blagdane provedete u krugu svojih najbližih te na taj način zaštitite sebe i druge. Ukoliko je neophodno da napuštate sigurnost vlastitih domova, budite oprezni, a osobito upozoravamo ODRŽAVAJTE SOCIJALNU DISTANCU!!
    U sljedećim danima biti će pojačana kontrola poštivanja mjera, najavljeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova ŽZH.
  3. Zapovjednik Stožera civilne zaštite općine Posušje boravio je jučer na sastanku Stožera civilne zaštite ŽZH na kojemu je sudjelovao i Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, dr. Dragan Čović. Cilj sudjelovanja dr. Čovića na ovome sastanku bio je razgovor s nositeljima vlasti u županiji o mjerama ekonomske prirode. Istaknuo je kako će se Federacija BiH morati dodatno zadužiti kako bi se mogla servisirati pomoć gospodarstvu, a izrazio je želju da pri raspodjeli ovih prvih 300 milijuna od MFF-a, uz entitete, budu spomenute i sve naše županije čime će se osigurati pravična raspodjela. Također se govorilo o povlačenju odluke o dodjeli 21 milijun maraka općinama i županijama od strane Vlade FBiH zbog toga što su se pobunila bošnjačka javnost i bošnjački političari. Čović je kazao kako je zloupotrijebljen Zakon o izvršenju proračuna FBiH te da je transfer nižim razinama vlasti dogovoren u prosincu kada je usvojen proračun i kada nije bilo koronavirusa. Kazao je kako će tražiti kroz parlamentarnu raspravu o rebalansu da se taj transfer mora osigurati za razine gradova, općina i županija jer on služi za kompenzaciju nepravedne raspodjele javnih prihoda na razini BiH. Podsjetimo, Općini Posušje bilo je dodijeljeno 200.000,00 KM, a odluka o dodjeli ovih sredstava povučena je u vrlo kratkome roku.
  4. Borimo s problemom velikog broja požara na području općine, a naši vatrogasci dnevno imaju i po 10 intervencija. O ovoj problemstici ćemo sačiniti posebno prioćenje, ali molimo vas da se ponašate odgovorno i ne palite vatru na otvorenim površinama. Vatrogasci su nam sada neophodni u borbi protiv korona virusa, a neodgovorni pojedinci svojim ponašanjem sabotiraju našu borbu sa širenjem virusa.
  5. U skladu s planom Stožera civilne zaštite općine Posušje i dalje se redovito vrši postupak dezinfekcije svih javnih površina i institucija te crkvi.
  6. Obaviještavamo sve koji su u potrebi kako će Crveni križ općine Posušje u suradnji s Centrom za socijalni rad općine Posušje osigurati osnovne namirnice, a javiti se mogu na broj telefona 039/ 681 – 790 ili 063/ 329 – 537.

Zapovjednik Stožera
Branko Bago

OGLASI

Loading