Select Page

STRUČNJACI IZNENAĐENI: Gorivo u BiH prvi put skuplje nego u Hrvatskoj

STRUČNJACI IZNENAĐENI: Gorivo u BiH prvi put skuplje nego u Hrvatskoj

Gorivo u Hrvatskoj, čiji su vozači godinama unazad dolazili u BiH natočiti rezervoare, prvi put je jeftinije nego na našim benzinskim crpkama, što stručnjaci ocjenjuju nezapamćenim paradoksom, te još jednom naglašavaju da bh. trgovci naftnih derivata trebaju drastično sniziti cijene, pišu Nezavisne novine. 

Prema podacima Ministarstva gospodarstva Hrvatske, prosječna cijena litra benzina od jučer ujutro je 8,23 kune (2,11 KM), a dizela 8,35 kuna (2,14 KM). 

Službeni podaci, koji stižu iz Crne Gore, pokazuju kako je i na njihovim crpkama došlo do pada cijena, tako da će u sljedeća dva tjedna benzin iznositi već od 0,99 eura (1,93 KM), dok je litar dizela 0,96 eura (1,87 KM). 

Usporedbe radi, uzeli su po jednu benzinsku crpku u Sarajevu, gdje benzin iznosi 2,16, a dizel 2,21, koliko iznosi i u Tuzli, dok je Banja Luka nešto povoljnija, pa za litar goriva, u prosjeku, treba izdvojiti oko dvije marke pa naviše. Istina, postoje i pojedine crpke gdje je gorivo jeftinije, ali i one gdje su cijene dosta više. 

Stručnjaci ne kriju iznenađenje zbog ovakvog razvoja situacije te podsjećaju kako su u BiH cijene goriva uvijek bile niže u odnosu na sve države koje nas okružuju. Taj podatak, kako ističu, nitko ne može opovrgnuti te dodaju da je najveća razlika u cijenama godinama bila u odnosu na Hrvatsku, čije su benzinske crpke uvijek bile znatno skuplje u usporedbi s onima u BiH. 

“Tvrdim da imate benzinske crpke u Hrvatskoj na kojima je gorivo jeftinije nego u BiH. To se nikad ranije nije dogodilo. U Hrvatskoj su uvijek cijene goriva bile više 30 do 50 feninga. Stoga su njihovi građani dolazili u BiH i kupovali ovdje gorivo”, rekao je Nezavisne Almir Bečarević, stručnjak za energente. 

Analiza koju je dostavio dovoljno govori sama za sebe – kada je cijena barela nafte iznosila 147 američkih dolara, na našim crpkama gorivo je iznosilo do 2,50 KM. Sada, na svjetskom tržištu nafta iznosi oko 23 dolara, a na našim crpkama gorivo je 1,90 do 2,20 KM. 

Borci za zaštitu potrošača naglašavaju kako su naši distributeri morali davno prilagoditi cijene kretanjima na svjetskom tržištu, što ni blizu nisu učinili. Na vlasnicima crpki je, poručuju, velika odgovornost, jer bi nižim cijenama mogli doprinijeti da gospodarstvo stane na svoje noge. 

vecernji.ba
 

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading