Select Page

Sutina: Proslavljen sveti Ante – uzor svećenicima i kršćanima

Sutina: Proslavljen sveti Ante – uzor svećenicima i kršćanima

Blagdan svetoga Ante Padovanskog proslavljen je danas u Sutini u Rakitnu, župi koja za zaštitnika ima upravo svetoga Antu. Svečano sveto misno slavlje koje je prenosila i naša radijska postaja predmolio je don Ivan Turudić, župnik svetoga Ivana apostola i evanđelista iz Mostara.

Spomenimo da je sinoć u župnoj crkvi održana i treća večer trodnevnice, odnosno uočnica nakon koje je fra Ivan Kasalo, župnik župe Blažene Djevice Marije iz Vidoša, koji je predslavio svetu Misu i blagoslovio djecu.

Danas, pak na blgdana sv. Ante župnik župe don Mate Pehar je pozdravio sve župljane, hodočasnike, predstavnike civilne vlasti i slušatelje radio Posušja koji svetu misu slušaju preko radija, a nakon uvodnih pozdrava don Turudić je započeo sa svetom misom.

U homiliji je istaknuo je danas u liturgijskom kelendaru blagdan sv. Ante Padovanskog prezbitera i crkvenog naučitelja. „Sveti Ante je prezbiter, svećenik. Najveće čudo koje je mogao činiti, činio je svakodnevno. Bila je to misna žrtva. Bio je crkveni naučitelj, a to znači da je vjerodostojno tumačio riječ Božju onako kako je bio ovlašten od Rimokatoličke crkve, autentično je navještao riječ Božju. Svatko od nas svećenika ima tu obvezu. S ovoga mjesta gdje svećenik stoji ne mogu biti vlastite ideje, nego nauk Crkve“, istaknuo je don Ivan Turudić.

Jučer smo slavili Presveto Trojstvo i temeljni odnos koji tu vlada je ljubav. „Kako naše tijelo savršeno funkcionira, mi o tome ne mislimo.Tko te tako uredio? Stvoritelj. Zašto te tko uredio? Jer te ljubi. Mi smo sažetak svemira, kruna Njegova stvaranja. Zašto nas je tako stvorio? Jer nas ljubi. Bog nam zapovjeda u tri zapovijedi. Bog nas ljubi i mora nam staviti zapovijedi (deset zapovijedi) da se ne izgubimo jer toliki je nemir u nas unio istočni grijeh. Židovi su tek izašli iz ropstva, svjedočili čudima što je Bog napravio za njih i ipak opet napravili zlatno tele. To je rizik i naših pobožnosti. Da napravimo od čovjeka ono što on nije.  Sakramenti su tablet protiv bolova. Nikada iz vida kršćanin neće izgubiti sakramentalni život. Dobro je dok u pobožnosti čovjek ima prvo na umu otići ispovijediti se i dok te ona vodi u duhovnog čovjeka. Duhovni čovjek prepoznaje koliko ga Bog ljubi, uzvraća Mu ljubav. Čovjek koji se barem jednom u danu sjeti Boga, kada se ujutro ustane i kaže Bože hvala Ti što mogu danas o sebi“, istaknuo je don Turudić.

Štovanje svetaca u našem životu proizlazi iz naše potrebe. „Mi trebamo Antu kako uzor na način kako je živio. Prije svega mi svećenici jer je prezbiter i crkveni naučitelj da nam stavi u pamet koja nam je prva zadaća. Onda svaki vjernik da je po krštenju kraljevskog roda, svećeničkog i proročkog roda u svojoj obitelji. Životom navještaš vječni život. Zato trebamo svece. No, ne smijemo časteći svece izgubiti jedno, ono što nas Isus uči: Molite ovako Oče naš. Moj Bog je otac koji me ljubi, a ja mogu se svome ocu direktno obratit. Jedini posrednik između nas i naše grešnosti je Isus Krist“, istaknuo je don Turudić.

„Dosljednost življenja u skladu ispovijedi vjere, zahtijeva napor. Najlakše je to u sakramentu izgovoriti, ali svakodnevno življenje, zbog toga su sveci i sveti Ante posebnio, jer su dosljedno ono što su ispovijedili i živjeli“, kazao je don Turudić koji je istaknuo da  često krivo poimamo svetost. „Mislimo da je svetac osoba bez grijeha. Svetost je ustrajna borba protiv grijeha u vlastitom životu dok nas smrt ne prekine. Nijedan svetac nije za života proglašen svetim, nego nakon smrti. To nam jasno govori što je svetost: borba protiv grijeha u mom životu dok me smrt u tome ne prekine. Onda nek drugi procijene koliki sam stupanj svetosti dosegao. Sveti Anti nam je uzor dosljednog življenja kršćanskog poziva. To znači da mi je poštivanje deset Božijih zapovijedi svojstveno, a ne zapovijed. To je kod moga postojanja na koji me nitko ne treba posjećati. Da nemogu drugačije nego ljubiti Boga i bližnjega kao samoga sebe“, kazao je don Ivan Turudić.

Na kraju svete mise, župnik don Mate Pehar se zahvalio mnogima, a najviše župljanima s kojima će uskoro krenuti obnova župne crkve, ali i don Joki koji je prema riječima župnika don Mate postao glavnim pomagačem u organizaciji oko proslave svetoga Ante u Sutini.

Radioposusje.ba (Z. Pišković; foto: Župa sv. Ante Padovanskog Sutina)

OGLASI

Loading