Select Page

Sutra se obilježava 29. obljetnica zločina na Stipića livadi

Sutra se obilježava 29. obljetnica zločina na Stipića livadi

U četvrtak, 28. srpnja, bit će obilježena 29. obljetnica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi, župa Doljani. Kako se navodi u najavi, u 9 sati i 30 minuta planirano je okupljanje sudionika.

Polaganje cvijeća i paljenje svijeća bit će upriličeno u 10 sati i 30 minuta, a misa u čast poginulih služit će se u 11 sati. Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je ujutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH i mudžahedini. Armija BiH je 28. srpnja 1993. tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi.

Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH. Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin. Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

vecernji.ba

OGLASI

Loading