Select Page

Svi objekti u Posušju označavaju se kućnim brojevima

Svi objekti u Posušju označavaju se kućnim brojevima

Danas je Općina Posušje bila domaćin ravnatelju Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Željku Obradoviću i njegovim suradnicima. Povod posjete je uspješna implementacija projekta Adresnog registra u Posušju.

Nadležna općinska služba, Služba za imovinsko – pravne, geodetske poslove, katastar, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u tekućoj godini provodi aktivnosti postavljanja preko 6000 pločica s kućnim brojevima. Također se postavlja 170 ploča s nazivima trgova i ulica, te gotovo jednako toliko ploča s nazivima dijelova naseljenih mjesta na području općine Posušje. Određivanje ovih kućnih brojeva kao i samo postavljanje na objektima je potpuno besplatno i za fizičke i za pravne osobe. Uspostavom ovog registra postajemo dio središnjeg adresnog registra na razini BiH koji predstavlja veliku inovaciju u oblasti zemljišne administracije.

Osim ovog projekta Općina je aktivan partner Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko – pravne poslove i u drugim projektima kao što su Registar cijena nekretnina i Digitalni arhiv. Također, od 2015. godine provodi se i projekt uspostave zemljišne knjige za Posušje kojim se konačno rješava pitanje
vlasništva nad nekretninama. Svi ovi projekti usmjereni su na stvaranje kvalitetnih okvira za unapređenje sustava življenja i poslovanja u našem Posušju.

Načelnik Bago iskazao dobrodošlicu ravnatelju Obradoviću poručivši: “Iznimno smo zahvalni na cjelokupnoj potpori Federalnoj upravi u provedbi svih zajedničkih projekata, kako onoj stručnoj tako i financijskoj. Konkretno, današnji projekt uspostave Adresnog registra, kojim sva kućanstva i drugi objekti u Posušju dobivaju kućni broj, ima za sve nas povijesni značaj. Ovim registrom olakšavaju se svakodnevne aktivnosti stanovništvu. Sada je moguće brzo i lako doći do svake adrese na području 20 naseljenih mjesta naše općine. Sve javne službe, hitna pomoć, policija, komunalne i druge službe, imaju pristup podacima iz registra i precizno će znati lokaciju na kojoj trebaju intervenirati. Isto tako olakšava se i rad poduzetnika jer adrese bez broja odlaze u zaborav. Ovaj projekt je pri svom kraju, ali mi nastavljamo s ostalim započetim projektima, a spremni smo i ubuduće preuzeti nove obveze po nekim novim projektnim prijedlozima Federalne uprave sve za dobrobit našeg Posušja i kvalitete življenja na ovom području.”

Nakon otkrivanja pločice s kućnim brojem 30, na zgradi Općine Posušje, simbolično je otpočela zadnja faza projekta, a tom prilikom ravnatelj Obradović istaknuo je: „Izražavam zadovoljstvo zbog dobre suradnje s Općinom Posušje. Nama je cilj kao geodetskoj upravi dati podršku općinama, jer je uspostava adresnog registra u cijelosti u nadležnosti jedinica lokalne uprave, a mi radimo na podršci uspostave adresnog registra, s ciljem stvaranja središnje baze podataka o adresama u Federalnoj geodetskoj upravi.“

Naglasio je kako je projekt bitan i za građane jer će komunikacija njih i javnih službi biti učinkovitija. Također govorio i o projektu digitalnog arhiva, kao jako vrijednog projekta, koji ima za cilj sve općinske podatke, ne samo katastarske, arhivirati u jednu kvalitetnu digitalnu bazu. Za kraj se osvrnu i na projekt uspostava zemljišne knjige: „Od 26 katastarskih općina, 12 ih je već u radu. Razgovarati o bilo kakvom prometu nekretnina, o bilo kakvom investiranju bez kvalitetnih podataka je nesuvislo. Općina Posušje je to prepoznala i zajednički ćemo pokušati završiti taj projekt.„-zaključio je Obradović.

općina Posušje

OGLASI

Loading