Select Page

SVJETSKA ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU PRIRODE: Treba uložiti više napora u zaštiti Parka prirode Blidinje

SVJETSKA ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU PRIRODE: Treba uložiti više napora u zaštiti Parka prirode Blidinje

Požar velikih razmjera u Parku prirode Blidinje buktio je danima, a opožareno je preko 500 hektara površine, uključujući brojne endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) smatra neprihvatljivim da se upravljanje zaštićenim područjima promatra isključivo kroz prizmu mogućnosti eksploatacije njihovih prirodnih resursa.

Požar velikih razmjera u Parku prirode Blidinje buktio je danima, a opožareno je preko 500 hektara površine, uključujući brojne endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta, navodi se u saopćenju WWF Adrije.

Oni su i ranije upozoravali da se na Blidinju već 20 godina nitko sustavno ne bavi zaštitom prirode uslijed čega su u porastu ilegalna gradnja, kao i sječa šuma i krivolov.

Sve navedeno, napominju, su karike koje krajnje rezultiraju u nemilim događajima kao što je i slučaj s ovim posljednjim požarom ogromnih razmjera.

Klimatske promjene i šumski požari međusobno se osnažuju. Požari koji danas gore u mnogim dijelovima svijeta intenzivniji su i traju dulje nego nekada. Nastave li se današnji trendovi, doći će do razornih dugoročnih posljedica na ljude, divlje životinje i klimu. Pozivamo na suradnju sektora, uključenost javnosti u upravljanje zaštićenim područjima, te zajedničke napore da bioraznolikost koju imamo u regiji bude očuvana”, ističe Kasandra Zorica Dropuljić iz WWF Adrije.

U WWF-u drže da je od krucijalnog značaja i uključivanje interesa lokalnih zajednica u izradu upravljačkih dokumenata i pravnih akata što ranije nije bio slučaj.

Neodgovoran odnos prema okolišu, neodgovoran turizam, nedostatak sustavne brige o zaštiti prirodnih vrijednosti igraju svoju ulogu u nanošenju štete jednom od područja s najvećim brojem endemskih vrsta u BiH čija bi primarna uloga trebala biti zaštita prirode, kažu u priopćenju.

Fokus ba

OGLASI

Loading