Select Page

SVJETSKI DAN FILOZOFIJE: Poticanje kreativnog i kritičkog mišljenja kod učenika!

SVJETSKI DAN FILOZOFIJE: Poticanje kreativnog i kritičkog mišljenja kod učenika!

U organizacije Gimnazije fra Grge Martića Posušje i udruge Mala filozofija Zadar, a povodom Svjetskog dana filozofije, započeo je dvodnevni program koja ima za cilj poticanje kreativnog i kritičkog mišljenja prvenstveno kod učenika, ali i ostale populacije.

Tako je večeras u kinodvorani Posušje, nakon što ga je ukratko nazočnima predstavio Milan Sitarski, profesor Bruno Ćurko iz navedene udruge govorio njenom dosadašnjem djelovanju i publikacijama koje su namijenjene razvoju komunikacijske, socijalne i argumentacijske vještine te odupiranju svim oblicima modernih manipulacija.

Kroz zamisao da se s edukacijom krene od najranijeg uzrasta, posebno su predstavljena dva naslova „Filozofija – ma što pak je to?“ i „Mišljenica“.

U prvom je riječ o filozofskoj slikovnici koja na jednostavan i zanimljiv način kroz 13 priča predstavlja 13 antičkih filozofa.

Drugi naslov je interaktivna dječja bilježnica čiji je cilj poticanje pisanog izražavanja i samorefleksije.

Također je bilo govora i o knjizi „Globalizacijske brige“ autora Petra Kragića koja originalnim pristupom promišlja globalizaciju i njezin utjecaj na naše živote, prožimajući povijest, ekonomiju, politiku, sociologiju i psihologiju.

Publici su još tijekom večeri predstavljeni naslovi: „Odgoj za životinje”, koji obrađuje problem bioetičkog senzibiliteta kod djece, „Mediteranski armerun – jadranske letere i litrati“ – umjetnički brevijar mediteranske ikonografije, kao i „Boja samoće“ hvaljeni je filozofski roman Zorana Kojčića o borbi, prevladavanju, ljubavi, bolesti.

Inače program Male filozofije dobio je pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske te je ocijenjen kao vrlo dobar, inovativan i kvalitetan.

Udruga je također osvojila drugo mjesto za kreativni i inovativni obrazovni program „Pogled u vlastito mišljenje“, na godišnjim danima kreativnosti i inovativnosti u organizaciji organizacije Mrak, a volonterima Udruge dodijeljena je nagrada „Uključi se“ Mreže mladih Hrvatske u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Recimo još kako se ovaj događaj organizirao uz podršku Općine Posušje te da se nastavlja i sutra praktičnom radionicom kritičkog mišljenja za učenike i profesore.

OGLASI

Loading