Select Page

Svjetski je dan učitelja

Svjetski je dan učitelja

Svjetski dan učitelja, koji se svake godine obilježava 5. listopada, prilika je da se odamo počast ovim predanim stručnjacima i prepoznamo njihov neizmjerni doprinos društvu.

Nastava i obrazovanje su temelji društva, a učitelji su tihi heroji koji oblikuju budućnost generacija. Ovaj dan je također prilika da se razmisli o stanju obrazovanja i obrazovnih radnika diljem svijeta.

Učitelji igraju ključnu ulogu u razvoju i obrazovanju djece i mladih. Oni nisu samo prenositelji znanja, već i mentori, inspiratori i podrška svojim učenicima. Njihov utjecaj seže daleko izvan učionica, jer oblikuju buduće vođe, znanstvenike, umjetnike i građane. Svjetski dan učitelja je prilika da se učiteljima zahvali na njihovom posvećenom radu i posvećenosti njihovom pozivu.

Ovogodišnji Svjetski dan učitelja nosi posebnu važnost jer se obilježava u vremenu kada je svijet suočen s izazovima poput pandemije COVID-19. Pandemija je dramatično promijenila način na koji se odvija obrazovanje, a učitelji su se brzo prilagodili novim uvjetima i pružili podršku svojim učenicima tijekom teških vremena. Njihova predanost obrazovanju nije posustala unatoč izazovima s kojima su se susreli.

Osim toga, Svjetski dan učitelja potiče društva da prepoznaju važnost podrške učiteljima u njihovom radu. To uključuje ulaganje u njihovo profesionalno usavršavanje, pružanje adekvatnih materijala i resursa za učenje te osiguranje pravednih uvjeta rada. Sretan i motiviran učitelj ima sposobnost ostvariti veći utjecaj na svoje učenike i zajednicu.

Ovogodišnji Svjetski dan učitelja prilika je da se prisjetimo koliko su učitelji važni za društvo i da im izrazimo zahvalnost za njihov neumoran rad. Učitelji su kamen temeljac obrazovanja i ključ za bolju budućnost. Svi mi imamo učitelja koji je ostavio dubok trag u našim životima, a Svjetski dan učitelja je dan kada im možemo reći “hvala” za sve što su učinili za nas i našu zajednicu.

Ideja o Svjetskom danu učitelja potječe iz organizacije “Internacionalna sindikatska konfederacija obrazovanja” (Education International), koja je međunarodna federacija sindikata učitelja i drugih obrazovnih radnika. Ova organizacija ima dugu povijest zastupanja interesa učitelja i poboljšanja uvjeta rada učitelja diljem svijeta.

1996. godine, tijekom svojeg svjetskog kongresa u Kigaliju, Ruanda, Internacionalna sindikatska konfederacija obrazovanja donijela je rezoluciju kojom se pozvalo na obilježavanje Svjetskog dana učitelja. Taj prijedlog podržan je i od strane UNESCO-a (Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu), te je rezolucija formalno usvojena 1994. godine.

Svrha Svjetskog dana učitelja jest promicati i slaviti važnost učitelja u društvu te ukazati na izazove s kojima se suočavaju. Također, ovaj dan pruža priliku za podizanje svijesti o potrebi poboljšanja statusa i uvjeta rada učitelja širom svijeta.

Svjetski dan učitelja postao je prilika za različite aktivnosti i događaje u mnogim zemljama. Učitelji se često nagrađuju i priznaju za svoj rad, a učenici, roditelji i zajednice izražavaju zahvalnost učiteljima za njihov trud i doprinos obrazovanju.

Ovaj dan također naglašava važnost obrazovanja kao ključa za razvoj društava i ostvarivanje održivog razvoja. Obrazovani i inspirirani učitelji igraju ključnu ulogu u oblikovanju budućih generacija i ostvarivanju ciljeva obrazovanja.

(www.jabuka.tv |

OGLASI

Loading