Select Page

Tko ima pravo proglasiti posušku crkvu neustavnim obilježjem?

Tko ima pravo proglasiti posušku crkvu neustavnim obilježjem?

Zanimljiva je ta Bosna i Hercegovina. Ovih dana se vodi kampanja protiv uporabe grba Kantona 10, kako ga nazivaju atentatori na heraldičku slobodu izražavanja, a također se diskriminira i grb mog Posušja zbog simbola hrvatskog naroda i crkve koja je simbol ovog divnog grada (čitaj: općine). Bosanskohercegovačka politička elita sustavno degradira pravo na nacionalnu pripadnost. Svojevremeno je u bližoj nam prošlosti neustavnim proglašen i grb Banja Luke, gdje se najveća polemika vodi oko pitanja trebaju li na grbu biti dva ojača bika ili ne. E to ja zovem put u budućnost.

U BiH su svi nadležni za sve

Fascinantno je i imponiranje medija osobama koje su podložne diskvalifikaciji grbova. Trenutno se u Bosni i Hercegovini vodi kampanja za ustavnu zabranu 11 grbova gradova i općina, kao i kampanja za zabranu grba Posavskog kantona. Političke elite koje zastupaju navedene segregacijske ideje i pretendiraju na Ustavni sud čak se nisu ni potrudile saznati da je za takva banalna pitanja ionako zadužen entitet, tj. entiteti.

Enver Imamović u sukobu s logikom

Povjesničar Enver Imamović jasno naglašava da problem oko grbova nastaje jer u BiH nije definirana zakonska regulativa koja se odnosi na veksilološka i heraldička komponiranja, a onda implicira da je cijela stvar protuustavna. Kako su crkva i trobojnica na posuškom grbu protuustavni kada ne postoji ni niža zakonska, a kamoli ustavna regulativa po tom pitanju? Ne znam shvaća li dotični da je zakoračio u logičku kontradiktornost. Također, Imamović smatra da bi kompromis bio da se u kreiranju grbova uzimaju „historijske podloge, prije svega arhitektonski elementi“. Zar nije prekrasna crkva s gotičkim naglaskom „historijska podloga“, a još više „arhitektonski element“? Ili je možda po njegovoj logici povijesna podloga i arhitekturalno čudo općine Posušje semafor? Vjerojatno bi se i protiv njega pobunio, ipak se nalazi na Trgu Ivana Pavla II.

Crkve i džamije – državni neprijatelj broj 1.

Ne vodi se propagandna kampanja samo protiv hrvatskih obilježja, već zahtijevaju da se neustavnim proglase i srpska te bošnjačka obilježja. Kažu da na grbu ne bi trebala biti istaknuta obilježja samo jednog naroda, ali zapravo ne shvaćaju da u BiH imamo općine u kojima živi samo jedan, ili gotovo samo jedan narod. Vjerujem da je većini BiH Hrvata potpuno neosporno to što je na grbu Cazina džamija, a Cazin grad s 97,29 % osoba koji tu džamiju posjećuju i njome se ponose, a isto tako zdravorazumski je zaključiti da ni Bošnjacima kao ni Srbima ne smeta što je na posuškom grbu crkva koja je ponos i dika 99,00% žitelja. Dakle, nikoga ne vrijeđa a ne daj Bože diskriminira.

Zanimljivo bi mi svakako bilo vidjeti kako bi izgledali grbovi da se na svakom ističu obilježja sva tri konstituivna naroda. Bila bi to vjerojatno satirična perspektiva najsličnija Disneylandu ili utopiji u romanima Jamesa Joycea. I kada narodi u Bosni i Hercegovini stanu iza zdravog razuma i krenu poštovati jedni druge, stvore se političari koji od nečijeg ponosa žele kreirati neustavnu smijuriju. Razumljivo mi je da je njima lakše skupljati jeftine političke poene dok među narodima vlada netrpeljivost, ali mi nije razumljivo zašto su kao sredstvo izabrali grbove gdje odveć lako bivaju diskreditirani? Par zar naši političari (pojedini) nisu bar malo pametniji? Valjda su trebali naučiti još par stvari kad se već hvale svojim diplomama koje uglavnom imaju pečat osnovne škole.

Pozivanje na Europu kao odgovor na sva pitanja i podpitanja

Povjesničari im pomažu tim što tvrde da nigdje u svijetu narodi nemaju pravo isticati nacionalna obilježja. Predlažem im da pogledaju grb Quebeca u Kanadi koji jasno implicira da se tu nalazi velika zajednica francuskog naroda, ili ako su baš uporni grb Londona koji je vjerojatno najtolerantniji grad u Europi. Žao mi je što povjesničari u BiH tako olako gube kredibilitet zbog progovaranja o stvarima o kojima nisu dovoljno informirani. Očito je pozivanje na Europu i njezinu praksu navika, jer se pojedinci na nju pozivaju i onda kada je to netočno i irelevantno. Pouka dana, kada ne znaš kako opravdati svoje stavove, pozovi se na Europu.

U razgovoru s pojedinim upućenim osobama, dali su mi naslutiti da ova propaganda čak vjerojatno ni neće ostati mrtvo slovo na papiru, već da bi se zabrana vrlo moguće mogla i dogoditi, kao npr. s grbom Republike Srpske koji je zabranjen od 2007. (točnije, proglašen je neustavnim.) Svakako će biti zanimljivo pratiti razvoj situacije. Nedvojbeno je da će navedena elita dati sve od sebe da postigne zacrtano, ali mene više interesira na koji način planiraju od tri naroda napraviti jedan. Jedan i po?

Smiješno mi je da itko može očekivati da će kod posušaka i posušanki proći promjena grba jer je na njemu nalaze tri divne boje i crkva, pa makar ga netko proglasio neustavnim. Al Jazeera uz mnoge druge hrani čitatelje informacijama o pogubnosti posuškog grba za unitarnost BiH (koja po njihovom dragom Daytonu nije uopće zamišljena kao unitarna), a hrvatski portali mudro šute i njihov se glas ne čuje. Je li to odraz tolerancije ili straha?

Imaginarni Dayton ili manjak informacija?

I za kraj, poruka za sve one koji žele zabraniti naša obilježja na našim grbovima po uzoru na to malo ustava što im je (što nam je) od Daytona ostalo, da ponovno pročitaju Dayton, a posebice Aneks 4 + dodatni Aneks 1, Aneks 6 te Aneks 8. Neka navedene elemente sagledaju kao cjelinu i onda promisle koliko je ustavno tražiti sklanjanje trobojnice i crkve s grba mog prekrasnog mjesta. Sretno im bilo!

Marijan Knezović/knezevina.net

OGLASI

Loading