Select Page

Topić: MFF gaji tradiciju proizvodnje filmova i edukacije mladih

Topić: MFF gaji tradiciju proizvodnje filmova i edukacije mladih
Projekcijom dokumentarnog filma “Lovci na tartufe” Michaela Dwecka i Gregoryja Kershawa u srijedu, 25. kolovoza, u 21 sat bit će otvoreno 22. izdanje Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu.

Povodom otvaranja 22. Mediteran Film Festivala direktor Festivala Tomislav Topić kazao je kako će na festivalu biti prikazano 45 filmova i da je selekcija između velikog broja kvalitetnih filmova bila jako zahtjevna.

Prošle godine festival je išao online i nije bilo javnog okupljanja i druženja. Ove godine festival održavamo po starom, ali će biti dostupan i online. Ove godine je broj posjetitelja manji zbog epidemioloških mjera i otežanih dolazaka redatelja iz drugih zemalja. Nadam se da će publika i gosti uživati u festivalskoj atmosferi, kazao je Topić i dodao da će se prema apelima iz zdravstvenih ustanova MFF odvijati po epidemiološkim mjerama uz povećan oprez.

Na ceremoniji zatvaranja bit će prikazan i film iz MFF radionice, koji su posljednjih tjedana pod vodstvom Lucy Eagleson u Širokom Brijegu snimili mladi polaznici filmskih radionica zajedno s kolegama, filmašima iz Amerike.

Ova radionica je mlade usmjerila na pravi način u ovom poslu, pa je razlog tomu zašto su na festivalu u Dubrovniku i Karlovcu pokupili sve nagrade, a MFF gaji tradiciju proizvodnje filmova i edukacija mladih, dodao je Topić.

Voditeljica MFF filmske radionice Lucy Eagleson kazala je da se raduje početku 22. Mediteran Film Festivala.

Mi radimo dokumentarne i igrane filmove. Igrani film koji smo radili sada je obiteljska komedija iz ovog kraja. Djeci je se teško povezati s drugima u vremenima pandemije, pa smo to označili kao temu. Za dokumentarni smo uzeli jednog frizera iz Gruda koji je imao svoj show u Mostaru. Studenti i polaznici na ovom festivalu rade i uče raditi na filmu praktične zadatke i djeca se druže u dobroj atmosferi, objasnila je Eagleson.

Filmski producent Robert Bubalo istaknuo je kako je pandemija “pokosila” filmsku industriju.

Sve regionalne institucije koje financiraju film umanjile su iznose. Međutim, manjak proračuna uveličan je trudom i radom na ovom programu. Mi uvijek kažemo da je bolje imati manje filmova, a da je kvaliteta veća. To su sve probrani filmovi kojih se ne bi postidio ni jedan veći i bolji festival, kazao je Robert Bubalo, prenosi Fena.

U konkurenciji Mediteran Film Festivala bit će prikazano 20 dokumentarnih filmova. Među 200 prijavljenih filmova selektor Festivala Zdravko Mustać izabrao je po deset filmova u kategoriji kratkometražnog – do 30 minuta, odnosno deset filmova u kategoriji dugometražnog – iznad 30 minuta.

O najboljima na MFF-u odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije, a tradicionalno treću nagradu svojim glasovima dodjeljuje publika.

Pored filmova u konkurenciji, prvog dana u kinu Borak, u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo, pravnim nasljednikom arhive bosanskohercegovačke kinematografije, bit će prikazano sedam filmova. Riječ je o remek djelima bh. kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.

Na otvorenom kinu u četvrtak 26. kolovoza, posjetitelji 22. MFF-a gledat će i igrani film Branka Schmidta o pobunjenim hrvatskim braniteljima ”A bili smo vam dobri”.

Schmidtova drama nastala je po priči Josipa Mlakića, inspirirana događajima pred Ministarstvom branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu, kada su takozvani “šatoraši –” baš kao u filmu – na vrhuncu obračuna s tadašnjom Vladom na ulice iznijeli plinske boce.

Istu večer na programu je i prvi dokumentarni film o legendarnim “Indexima”, redatelja Zorana Kubure i Bojana Hadžiabdića. Nagrađivani dokumentarac donosi priču o rokerima u odijelu koji su, u svoja četiri desetljeća postojanja, lutali od avangarde do festivalskih šlagera i natrag, ostajući jedan od najautentičnijih fenomena jugoslavenske glazbene scene i zaštitni znak svog grada.

Hrabar i društveno angažirani dokumentarac “Kolektiv” bit će prikazan u petak, 27. kolovoza, u partnerstvu s mrežom HBO Adria. Priča je to redatelja Alexandera Nanaua o razotkrivanju korupcije unutar zdravstvenog sustava u Rumunjskoj, predstavlja kritiku i sliku ne baš sjajnog društva i državnog sustava uopće.

Treći festivalski dan obilježit će i projekcija kratkog dokumentarca iz programa Domaćih autora. Film “Zatvoreno”, redatelja Tomislava Bubala i Zdenka Jurilja, donosi slike Hercegovine i vremena kada je koronavirus ovu regiju, kao i ostale dijelove svijeta, zatvorio.

Ovogodišnji Mediteran Film Festival, nakon svečane dodjele nagrada, zatvorit će ne jedna nego 33 priče o ljubavi.

Naime, dokumentarni kolaž “Ljubav oko svijeta” autorskog para Anđele i Davora Rostuhar, film je kojim će u subotu, 28. kolovoza, biti zatvoren Festival.

Film predstavlja uzbudljiv kolaž subjektivnih iskaza ljudi koji dolaze iz različitih geografskih, ekonomskih i političkih konteksta i prati sve faze njihovih odnosa – od trenutka kad su se upoznali ili imali prvi spoj, preko odluke da se vjenčaju ili zajedno usele te njihovih kasnijih borbi i izazova pa sve do sadašnjeg trenutka.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading