Select Page

TRAŽI SE IZJEDNAČAVANJE: Sve županije osim Sarajevske zakinute u raspodjeli prihoda

TRAŽI SE IZJEDNAČAVANJE: Sve županije osim Sarajevske zakinute u raspodjeli prihoda

Vlada FBiH konačno u punom sazivu. Upražnjene ministarske pozicije nakon ostavki ministara iz DF-a popunili su prošlog tjedna imenovani ministri SBB-a. Na dnevnom redu je bilo više od 5 točaka. Među njima i nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH. Usvajanje spomenutog nacrta obveza je po presudi Ustavnog suda FBiH koji je presudom iz lipnja ove godine utvrdio da je prilikom raspodjele javnih prihoda povrijeđeno pravo Grada Sarajeva iz Zakona o lokalnoj samoupravi, piše Večernji list.

Ustavni sud

Presudom Ustavnog suda Gradu Sarajevu se povećavaju prihodi u iznosu od 6,5 milijuna maraka, a smanjuju se prihodi Sarajevskoj županiji. “Grad Sarajevo dobiva novi uvećan koeficijent za raspodjelu prihoda, a umanjuje se koeficijent Sarajevskoj županiji. Ova izmjena nema nikakvog utjecaja na druge županije u Federaciji BiH”, obrazloženje je predlagača Ministarstva financija. Protiv donošenja nacrta zakona bio je Denis Lasić, ministar prometa i veza, koji je istaknuo kako su Zakonom o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH zakinute sve županije osim Sarajevske. Lasić je predložio izjednačavanje koeficijenta za sve županije što u ovom trenutku, prema obrazloženju predlagača, ne može biti prihvaćeno. Salko Bukvarević, ministar za pitanja branitelja, postavio je pitanje što je s drugim gradovima poput Tuzle, Zenice, Širokog Brijega, odnosno mogu li i oni dobiti više koeficijente za raspodjelu javnih prihoda. “U izmjene zakona išlo se radi provedbe presude Ustavnog suda. Jasno nam je da novca nedostaje svima, a ovim postupkom na neki način otvaramo procese i drugim gradovima koji također mogu žalbama tražiti ispravak po njih nepravednih kriterija za raspodjelu prihoda. U tom smislu smo tražili i tehničku potporu MMF-a”, objasnila je Jelka Milićević, ministrica financija i dopredsjednica Vlade FBiH. Usvojeni nacrt izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH koji je u parlamentarnu proceduru upućen po žurnom postupku, sudeći prema raspravi prilikom utvrđivanja, mogao bi biti početak kraja za veći dio Federacije BiH, izuzev Sarajeva, nepravednog zakona o pripadnosti javnih prihoda koji je donesen 2006. godine. Vlada je, uz ostalo, razmatrala i radni tekst nacrta proračuna Federacije BiH za 2016. godinu u iznosu od oko 2,5 milijardi maraka, što je u odnosu na nedavno usvojeni rebalans proračuna za 2015. godinu uvećanje za 185 milijuna maraka.

Dodatna sredstva

Projekcije proračuna zasnovane su na povećanju poreznih prihoda. U najkraćem, Vlada FBiH planira izdvojiti dodatna sredstva za projekte prvog zapošljavanja i samozapošljavanja, kao i uvezivanje staža radnicima u oblasti namjenske industrije. S druge pak strane planirano je smanjenje stavki za projekte obrazovanja, kulture i zaštite okoliša. Resorni ministri koji su protiv ovakvih projekcija imaju priliku Ministarstvu financija do ponedjeljka dostaviti prijedloge i sugestije nakon čijeg bi razmatranja Vlada FBiH nacrt proračuna trebala utvrditi u idućih tjedan dana te ga uputiti u parlamentarnu proceduru. Pred ministrima u Vladi Federacije BiH našao se i set odluka o imenovanjima.

Jasmina Pašić zastupat će interese Vlade FBiH na skoroj skupštini EP HZ HB, a Suad Krvavac na skupštini Poslovnog sustava Vitezit. Za vršitelja dužnosti direktora JP Ceste Mostar imenovan je Jasmin Bućo, dok su izvršni direktori Ivica Ćurić, Marin Jelkić, Adem Zolj i Adisa Hadžić. Novi generalni direktor JP Željeznice FBiH je Enis Džafić, direktor KPZ Bihać Edhem Veladžić, a KPZ Sarajevo Amel Softić. Zbog gubitka povjerenja starim članovima, novi nadzorni odbor dobio je i JP HT Mostar. Članovi su: dr. Davor Tomić, Bojan Domić, Mirsad Brekalo, Suzana Petrović, Tihomir Čelan, dr. Gordan Galić.

vecernji.ba

OGLASI

Loading