Select Page

Odgađanjem lokalnih izbora u BiH uštedjelo bi se 20 milijuna KM

Odgađanjem lokalnih izbora u BiH uštedjelo bi se 20 milijuna KM

Europski pokret u BiH priopćio je kako podržava inicijativu da lokalni izbori sljedeće godine budu prolongirani, odnosno objedinjeni s idućim općim izborima 2018.

Smatraju kako bi se na taj način, osim financijske uštede, omogućilo novoizabranoj parlamentarnoj većini u FBiH da preuzme puno pravo i još veću odgovornost za provedbu društvenih reformskih procesa. Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, iz proračuna institucija BiH, iz kojeg se plaćaju opći, i iz proračuna lokalnih zajednica, iz kojih se plaćaju općinski izbori, od 2002. do 2014. ukupno je izdvojeno 71,9 mil. KM. Prema nekim procjenama, odgađanjem sljedećih lokalnih izbora uštedjelo bi se oko 20 milijuna maraka. Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, u intervjuu za televiziju Hayat kazao je kako podržava ideju o odgađanju lokalnih izbora.

On je kazao kako bi vladajuća koalicija na taj način dobila i na vremenu za provedbu reformskih procesa. Kako bi bili spojeni općinski i opći izbori u BiH, kako je za “Avaz” kazao i predsjednik SIP-a Ahmet Šantić, neophodno je izmijeniti Izborni zakon. Konačnu odluku o tome, kaže Šantić, mora donijeti PS BiH, a SIP je spreman provesti sve ono što naloži zakonodavac. – Nama u SIP-u, kao središnjem organu nadležnom za provedbu izbora, jeste bitno da, ako dođe do bilo kakvih izmjena, one budu urađene na vrijeme kako bi se SIP mogao pripremiti i donijeti cijeli set podzakonskih akata kako bismo pravodobno, ako takva odluka bude donesena, mogli provesti spojene izbore – kaže Šantić. On podsjeća da je ideja o objedinjavanju općih i lokalnih izbora bila aktualna i prije dvije godine.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading