Select Page

TUĐMAN ZA RTRS: Alija Izetbegović je tvorac ideje o genocidu u BiH

TUĐMAN ZA RTRS: Alija Izetbegović je tvorac ideje o genocidu u BiH

Mudžahedini se uklapaju u politiku Alije Izetbegovića za koju je imao potporu islamskih zemalja, ne samo financijsku da bi financirao Armiju BiH, već i u ljudstvu, izjavio je dr Miroslav Tuđman u specijalnom intervjuu za RTRS.

“Mudžahedini su u BiH došli, prema dokumentima, u veljači 1992. godine, nakon čega je više od sto njih već dobilo državljanstvo BiH i ove činjenice će biti teško osporiti” istaknuo je Miroslav Tuđman.

Govoreći o odnosu žrtva – dželat tijekom rata u BiH, koje često ističe političko Sarajevo, kaže da je to i za mudžahedine bilo opravdanje zbog čega su došli tijekom rata.

“Politika Alije Izetbegovića od samog početka bila je da je nad Bošnjacima izvršen genocid, odnosno, da taj genocid traje od 1878. od kada je Osmansko carstvo bilo prisiljeno napusti BiH i ta teza je građena na žrtvi. Riječ genocid se koristi već u izvještaju Sefera Halilovića i Patriotske lige u veljači 1992. i on naznačava kakav će to biti karater rata. On govori da je genocidan jer je usmjeren protiv muslimana, odnosno muslimanskog naroda. Da je cilj zatrti, odnosno uništiti muslimanski narod”, ističe Miroslav Tuđman.

On kaže da je tezu o Bošnjacima kao žrtvama Alija Izetbegović ponovio i u travnju 1993. godine kada je najavio da će se u Srebrenci dogoditi najveći genocid od Drugog svjetskog rata na osnovu čega je Vijeće sigurnosti UN ovu zonu stavio pod zaštitu UN-a.

“Posljedica toga je bila da je Vijeće sigurnosti UN-a o zaštićenim zonama a onda je Izetbegović, smatrajući da će UN štiti Srebrenicu, 7500 prirpadnika Armije BiH prebacio iz Srebrenice u Srednju Bosnu, kako bi je očistio od Hrvata”, kaže Tuđman.

Govoreći o mirovnim planovima za BiH, Tuđman smatra da je Kutiljerov plan, koji je predviđao organizaciju po kantonima bio dobro rješenje jer bi drugačije odredio karakter rata u BiH i vjerojatno bi, kako ističe, broj žrtava i razaranja bio mnogo manji. Miroslav Tuđman podsjeća da je ovaj plan podržalo i tadašnje političko vođstva Republike Srpske smatrajući ga dobrom osnovom za razgovore.

HMS

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading