Select Page

U čast žrtvama skupine „Fenix 72“ – misom i molitvom obilježena 51. obljetnica njihove žrtve za DOMOVINU!

U čast žrtvama skupine „Fenix 72“ – misom i molitvom obilježena 51. obljetnica njihove žrtve za DOMOVINU!

U Ogorju i Trnbusima, jednim, od brojnih mjesta, pogibije vođa i članova iz skupine “Fenix 72”, u subotu 22. srpnja, održana je komemoracija u povodu 51. obljetnice „Akcije Feniks 72“, u organizaciji Hrvatske uzdanice Zagreb i Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva Sarajevo, u suradnji s obiteljima poginulih „Skupine Feniks 72“ te Župom sv. Jure Mučenika iz Ogorja kraj Muća i Župom sv. Luke, evanđeliste u Trnbusima kraj Blata na Cetini.

Uz članove obitelji, rodbinu i prijatelje kao i preživjele suborce na komemoraciji se okupio velik broj hodočasnika i štovatelja hrvatskih Fenixovaca, kao i izaslanici i predstavnici različitih udruga i institucija.

Izaslanstvo općine Posušje predvodio je predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar s predstavnicima braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje.

Bugojanska skupina predstavlja početak borbe za slobodu Hrvatske koja je i ostvarena dvadeset godina kasnije. Bugojansku skupinu činilo je 19 članova Hrvatskog revolucionarnog bratstva, među kojima su bili Posušani Filip Bešlić i Petar Bakula kojima je spomenik podignut u Ogorju Gornjem.

Podsjetimo, spomenik Feniks skupini u Posušju je podigla općina Posušje u suradnji s hrvatskim iseljenicima iz Australije 2014. godine. Spomenik je smješten na Trgu Ivana Pavla II. i sastoji se od 19 kocki. U okviru dvije kocke su reljefi Petra Bakule i Filipa Bešlića, Posušana koji su bili djelom ove skupine, dok su imena ostalih pripadnika Bugojanske skupine ispisana na zidu. Spomenik koji je u cijelosti izgrađen od posuškog kamena djelo je akademskog kipara Zdenka Galića. Spomen obilježje u Posušju je simboličan doprinos hrvatskim sinovima koji su svoje živote ugradili u temelje naše Hrvatske – spomenik stoji kako bismo ih otrgnuli od zaborava.

OGLASI

Loading