Select Page

U Europsku uniju otišlo 19,5 tona piletine iz BiH

BiH je od kraja rujna, kada je počeo plasman pilećeg mesa u Europsku uniju, na tamošnje tržište izvezla 19,5 tona piletine u vrijednosti oko 103.000 maraka.

Potvrdili su to za Glas Srpske u Upravi za neizravno oporezivanje BiH i Vantrgoskovinskoj komori, navodeći kako je domaća piletina plasirana u Njemačku i Hrvatsku.

Borba za otvaranje europskog tržišta trajala je tri godine, da bi tek početkom ove godine BiH konačno dobila zeleno svjetlo za izvoz piletine u EU. Dozvolu za plasman mesa na tamošnje tržište dobile su kompanije Madi, Ovako, Brovis i Argeta.

Tešanjska tvrtka Madi prva je iz BiH izvezla pileće meso u EU krajem rujna, a generalni direktor te tvrtke Maid Jabandžić ističe da, iako su tvrtke iz BiH dobile zeleno svjetlo za izvoz, ne ide sve tako brzo.

– Nitko nas tamo ne čeka raširenih ruku. Nekoliko kamiona je otišlo u Njemačku, a pripremamo se za izvoz u Švedsku ovih dana. Najintenzivnije radimo na pripremi izvoza u Hrvatsku jer nam je najbliža, a i na tom tržištu smo poslovali i prije nego što je ta zemlja ušla u EU, rekao je Jabandžić.

Istaknuo je da domaći proizvođači nisu ni konkurentni na europskom tržištu s obzirom na to da sve te zemlje značajno subvencioniraju svoje proizvođače, dok je podrška u BiH gotovo nikakva pa su te tržišne utakmice neravnopravne.

Osim iz tvrtke Madi, prvi kamioni piletine polovicom listopada su krenuli i iz tvrtke Ovako.

Predrag Miličić, direktor tvrtke Agreks iz Donjeg Žabara koja je jedina u BiH dobila zeleno svjetlo za izvoz jaja za preradu u EU, kaže kako će se na plasman na europsko tržište sačekati još neko vrijeme.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading