Select Page

U Gorici obilježena 27. obljetnica Hrvatske Republike Herceg-Bosne

U Gorici obilježena 27. obljetnica Hrvatske Republike Herceg-Bosne

U Gorici je obilježena 27. obljetnica utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne. Program je započeo u 19h kada je položen vijenac na grob predsjednika HR HB mr. Mate Bobana.

Svećenik se nakon molitve osvrnuo na povijesni događaj zbog kojeg su se nazočni okupili. Istaknuo je važnost osnivanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne za opstojnost Hrvata na ovim područjima i hrabrost njezinog vodstva kojim se svi moramo voditi i u današnjim vremenima.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine, koja je 28. kolovoza 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenog 1991., kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjelina Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo reagirajući na srpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH, da bi se u kolovozu 1993., slijedeći Owen-Stoltenbergov plan mirovni plan, preoblikovala u Republiku.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države.

Činjenično je nastavila postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. do samoukinuća 14. kolovoza 1996., kada su sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH. Njena površina iznosila je ukupno 10.950 km2 (21,4 % BiH).

Herceg-Bosna i danas je simbol slobode hrvatskoga naroda u BiH.

Vrisak.info

OGLASI

Loading